Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Značka Lokál, opět precizní
19. 1. 2011
t
Česká hospodská kuchyně nemá zrovna valnou pověst, zničily ji náhražky, umělá dochucovadla a nekvalitní suroviny. Vždy, když vidím nabídku menu s polévkou, hlavním jídlem a dezertem za 59 korun, děsím se, z čeho kuchař vaří. Za takovou cenu bych to nezvládl ani doma, natož aby se v ceně promítl zisk, plat kuchaře a pronájem prostor.

Koncept pražského Lokálu jde opačnou cestou. Nabízí hospodské jídlo za relativně vyšší cenu, ale v prvotřídní kvalitě. A to je ta nejlepší zpráva, jaké se mohla pražská gastronomie dočkat – i když to od revoluce trvalo neuvěřitelných dvacet let.

Pivo „Na zdraví

První Lokál začal fungovat v Dlouhé ulici na Starém Městě v září 2009 a rychle si získal příznivce. A tak po roce obdržel bratříčka – druhý Lokál otevřel své brány v Míšeňské ulici na Malé Straně před několika týdny. A stejně jako první stojí na dvou pilířích – čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.

Navíc má Lokál jasně čitelný styl. Jednoduché prostředí, klasické „jídeláky“ vytištěné na A4 (tisknou se dvakrát denně, večerní nabídka se totiž trochu mění – je méně hotovek, ale více specialit) a denní nabídku napsanou na svítících panelech u výdeje kuchyně. A když k tomu přičtete až neuvěřitelně milou a usměvavou obsluhu (když vám přinesou pivo, neřeknou tak tady to máte, ale popřejí „Na zdraví“), forma je dokonalá.

Taliáni s líčky

Lokál bere suroviny od vyhlášených dodavatelů, třeba U Dolejších z Davle, což se nejvíce projeví na předkrmech. Po letech jsem ochutnal opravdového taliána.

Skvělá byla selská tlačenka či mírně pikantní párky, podávané s křenem a domácím chlebem. A k tomu krásně naleželá, řízná plznička.

Vrcholem předkrmů pro mě byla „obyčejná“ vařená líčka, nádherně křehká a šťavnatá. Ale to ještě nebyl zlatý hřeb. Pro mě ho představovala polévka – tak excelentní dršťkovou jsem nejedl už pár let. Ostatně, když jsem se na ni ptal pana vrchního, potvrdil mi, že je vedle svíčkové u hostů nejoblíbenějším jídlem. Vůbec se nedivím.

Lokál je návykový

Všechna jídla tu nádherně voní, jsou svěží a čerstvá. Kuchaři začínají vařit už v šest ráno (Lokál otvírá v 11) a třeba hotovky se zakládají několikrát denně. Vyzkoušel jsem úžasně hustou rajskou, podávanou mimo jiné na nahřátém talíři (což se vám v běžné hospodě pravděpodobně nikdy nestane) a také výtečný a lahodný vepřový řízek smažený na másle. Jen bramborový salát, který jsem si k němu dal jako přílohu, byl na můj vkus trochu fádní (v nedalekém Café Savoy dělají lepší). Ale to je jen malá vada na kráse.

Celkový dojem je totiž prvotřídní. Pokud milujete českou kuchyni, bude se vám v Lokálu líbit. A pokud bydlíte poblíž a nevadí vám, že za mimořádnou kvalitu zaplatíte trochu více peněz, pravděpodobně se brzy stanete štamgastem.

Autor je publicista

E15 hodnotí

menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * *
sociální zařízení * * *
ceny standard
celkový výsledek * * * 1/2

Z nabídky

Talián od Dolejších s křenem a hořčicí 75 korun, dršťková polévka 39 korun, vařená líčka 69 korun, řízek z vepřové kýty 169 korun, hovězí pečeně s rajskou omáčkou 109 korun, květákový mozeček 99 korun, Prazdroj 38 korun.

+

- vtipné záchody vyvedené v retro stylu osmdesátých let

-

- hoteloví hosté, kteří procházejí skrz hospodu

Autor: Libor Budinský, zdroj: e15.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT