AKTUALITY
19. 1. 2011
t
Česká hospodská kuchyně nemá zrovna valnou pověst, zničily ji náhražky, umělá dochucovadla a nekvalitní suroviny. Vždy, když vidím nabídku menu s polévkou, hlavním jídlem a dezertem za 59 korun, děsím se, z čeho kuchař vaří. Za takovou cenu bych to nezvládl ani doma, natož aby se v ceně promítl zisk, plat kuchaře a pronájem prostor.
Koncept pražského Lokálu jde opačnou cestou. Nabízí hospodské jídlo za relativně vyšší cenu, ale v prvotřídní kvalitě. A to je ta nejlepší zpráva, jaké se mohla pražská gastronomie dočkat – i když to od revoluce trvalo neuvěřitelných dvacet let.
Pivo „Na zdraví
První Lokál začal fungovat v Dlouhé ulici na Starém Městě v září 2009 a rychle si získal příznivce. A tak po roce obdržel bratříčka – druhý Lokál otevřel své brány v Míšeňské ulici na Malé Straně před několika týdny. A stejně jako první stojí na dvou pilířích – čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.
Navíc má Lokál jasně čitelný styl. Jednoduché prostředí, klasické „jídeláky“ vytištěné na A4 (tisknou se dvakrát denně, večerní nabídka se totiž trochu mění – je méně hotovek, ale více specialit) a denní nabídku napsanou na svítících panelech u výdeje kuchyně. A když k tomu přičtete až neuvěřitelně milou a usměvavou obsluhu (když vám přinesou pivo, neřeknou tak tady to máte, ale popřejí „Na zdraví“), forma je dokonalá.
Taliáni s líčky
Lokál bere suroviny od vyhlášených dodavatelů, třeba U Dolejších z Davle, což se nejvíce projeví na předkrmech. Po letech jsem ochutnal opravdového taliána.
Skvělá byla selská tlačenka či mírně pikantní párky, podávané s křenem a domácím chlebem. A k tomu krásně naleželá, řízná plznička.
Vrcholem předkrmů pro mě byla „obyčejná“ vařená líčka, nádherně křehká a šťavnatá. Ale to ještě nebyl zlatý hřeb. Pro mě ho představovala polévka – tak excelentní dršťkovou jsem nejedl už pár let. Ostatně, když jsem se na ni ptal pana vrchního, potvrdil mi, že je vedle svíčkové u hostů nejoblíbenějším jídlem. Vůbec se nedivím.
Lokál je návykový
Všechna jídla tu nádherně voní, jsou svěží a čerstvá. Kuchaři začínají vařit už v šest ráno (Lokál otvírá v 11) a třeba hotovky se zakládají několikrát denně. Vyzkoušel jsem úžasně hustou rajskou, podávanou mimo jiné na nahřátém talíři (což se vám v běžné hospodě pravděpodobně nikdy nestane) a také výtečný a lahodný vepřový řízek smažený na másle. Jen bramborový salát, který jsem si k němu dal jako přílohu, byl na můj vkus trochu fádní (v nedalekém Café Savoy dělají lepší). Ale to je jen malá vada na kráse.
Celkový dojem je totiž prvotřídní. Pokud milujete českou kuchyni, bude se vám v Lokálu líbit. A pokud bydlíte poblíž a nevadí vám, že za mimořádnou kvalitu zaplatíte trochu více peněz, pravděpodobně se brzy stanete štamgastem.
Autor je publicista
E15 hodnotí
menu * * * *
obsluha * * * *
prostředí * * *
sociální zařízení * * *
ceny standard
celkový výsledek * * * 1/2
Z nabídky
Talián od Dolejších s křenem a hořčicí 75 korun, dršťková polévka 39 korun, vařená líčka 69 korun, řízek z vepřové kýty 169 korun, hovězí pečeně s rajskou omáčkou 109 korun, květákový mozeček 99 korun, Prazdroj 38 korun.
+
- vtipné záchody vyvedené v retro stylu osmdesátých let
-
- hoteloví hosté, kteří procházejí skrz hospodu
Autor: Libor Budinský, zdroj: e15.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...