Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Tisková zpráva - V Holbě stočili první várku vánočního piva
25. 11. 2008
t
Pivovar Holba rozšiřuje svoji nabídku o vánoční Holbu Šerák Speciál. Jde o jedinečný sezónní produkt, který se od klasických piv Holba liší nejen svou chutí, vyšší stupňovitostí a speciální recepturou, ale také omezeným množstvím produkce.

Letos to bude 5 várek polotmavého speciálu tj. 1000 hl se symbolickou stupňovitostí 13,51, která se odvíjí podle výšky jesenického kopce Šerák. V Holbě ho vaří na Vánoce jako vzpomínku na založení pivovaru v prosinci 1874. Je to vánoční dárek všem milovníkům dobrého piva, proto si s ním v Holbě pěkně vyhrají. Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Holba speciál vyšší dávkování sladu i speciální recepturu chmelení . „ Chmel se přidává na třikrát, z toho první dávka ihned po zavaření várky, druhá necelou hodinu před koncem varu a poslední dávka těsně před koncem chmelovaru,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Díky tomu hanušovický speciál získává vyšší a přitom jemnou aromatickou hořkost. Pro jeho výrobu se dále používá speciální barevný a karamelový slad. „ Karamelový slad přidáváme pro získání mírně karamelové chuti a jemné vůně. U našeho speciálu je důležité přesně stanovit jeho množství a zajistit tak chuťová specifika polotmavého piva,“ doplňuje Luděk Reichl. Výjimečná je u tohoto piva také délka zrání V ležáckých sklepích dozrává a dokváší 2 měsíce, což je dvakrát déle než běžné pivo a tím získává svoji plnou chlebnatou chuť i dobrý říz. Podle sládka jde o pivo, které se nepije na zahnání žízně, ale při jeho konzumaci jde o zážitek „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Reichl.

U hanušovického speciálu nejde o sériovou výrobu, a proto je jeho množství omezené. Vánoční Holba se bude prodávat jako sudová a letos poprvé bude na trhu také v lahvích ve vybraných prodejnách.

O celoroční produkci speciálu v Holbě zatím neuvažují, tento výjimečný produkt by měl i nadále zůstat pouze sezónním zpestřením nabídky.

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT