Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

V Hanušovicích na Šumpersku vaří velikonoční pivo
16. 4. 2011
t
Pivovar Holba rozšiřuje svoji standardní nabídku lahvového piva o světlý velikonoční speciál Holba Šerák. Symboliku Velikonoc připomíná etiketa i visačka, na kterou si koledníci mohou značit třeba své plánované velikonoční obchůzky.

Celkem v pivovaru uvaří 750 hl velikonočního speciálu a zaplní 150 tisíc lahví. Pivo má 13,51 stupně, což je výška hory Šerák, podle které se jmenuje. Ve srovnání s běžným pivem má Šerák Speciál nejen vyšší objem alkoholu, ale větší jsou i podíly sladu a chmele. Při jeho výrobě se používá český aromatický chmel a zvláštní je i samotné chmelení v několika fázích.

"I když má speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná chuť a tomu pomáhá nejen samotná receptura, ale i správný výběr chmelových odrůd. Šerák Speciál má mimořádně dlouhou dobu výroby a jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví až dva měsíce," řekl sládek pivovaru Luděk Reichl.

Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako i ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost. To znamená, že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o zlatý mok, který se nepije na zahnání žízně, ale jeho konzumace přináší výjimečný zážitek a to nejen pro pivní fajnšmekry. "Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku," dodal sládek.

Zdroj: regiony24.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT