AKTUALITY
10. 12. 2008
t
Dřív měl novoměstský hotel šéfa, který všem říkal „broučku“, dnes staví na legraci
Nové Město nad Metují - Přestože lokál, který dnes představíme v seriálu stoletých hospod, má ve svém názvu slovo hotel, obyvatelé Nového Města nad Metují jej znají hlavně jako hospodu, která staví na odlehčeném, někdy sarkastickém a někdy přímo černém humoru. Ten čeká hosty v názvech jídel, často velmi aktuálních, v šílených kouscích štamgastů i na stěnách v podobě provokativních popisků pod fotografiemi. Hotel Brouček je však především sympatickou starobylou hospůdkou s klenbami a příjemným interiérem využívajícím dřevo, která stojí na novoměstském náměstí už od nepaměti.
Černý humor i hostinec od Mánesa Dnes je po postupné rekonstrukci a ještě ji nějaké ty změny čekají. „Chtěl bych třeba vybudovat vinný bar i ve sklepě a v zahradě udělat další venkovní posezení pod korunami stromů. Jen co dorostou,“ říká majitel hotelu Brouček Libor Hylena, který hospodou žije a stále v ní i roznáší pivo a speciality originálních názvů. Host si tu může objednat jako stalingradský kotel, který ovšem nedoporučují čtyři z pěti polních maršálů, mexický masakr lupínkovou pilkou, kuřátka hirošima či biftek podle Viktora Koženého s bahamskou oblohou. „Lidé to oceňují, mnozí se k nám rádi vracejí právě kvůli tomuto stylu legrace,“ říká majitel, který neváhal před časem na stěnu pověsit reprodukci z března 1939, kdy německé motorizované jednotky na desítkách motocyklů zabírají Pražský hrad, a umístit pod ni titulek První motorkářský sraz v Praze.
„Je to odlehčení vážného tématu. Nikdo s tím zatím neměl větší problém, jen jedna paní se nad tím pohoršovala,“ tvrdí Libor Hylena.
Dům, v němž je dnes hotel Brouček, byl postaven kolem roku 1520 jako poslední na náměstí. Kdy v něm vznikl hostinec, není přesně známo. „Ovšem už v 17. století tady hospoda byla. Existují její rytiny a malby. Jednu dokonce namaloval Josef Mánes,“ ukazuje majitel na jeden z obrázků na stěně.
Marně však pátral po pověstech, které by se k historii domu vázaly. A tak opět přišla na řadu recese. Když učitelé poslali své žáky v rámci výuky pátrat po historii domů na náměstí, Hylena jim navykládal, že se v jeho hostinci zastavil Napoleon, když ho hnali bolševici a že mu po cestě v Opočně chcípl kůň, a tak přespal zde. A zatlučený hřebík v podlaze hospody představil jako přesný střed Evropy. Nic z toho samozřejmě nebylo pravda.
Slunéčko zakrylo větrací otvor Hostinec a hotel měly různé názvy, některé i v němčině. Jmenovaly se třeba U Zlatého hroznu. Na přelomu 19. a 20. století nesl. název hotel Havlík, poté hotel Rambousek a konečně hotel U Broučka. Za druhé světové války ten název Němci zkrátili na Brouček.
„A víte, proč se mu říkalo U Broučka? Poslední předtotalitní majitel byl pan Bohumil Syrovátko, ten prý každému hostu říkal broučku,“ říká Libor Hylena, který s manželkou na počátku 90. let minulého století hostinec koupil od řady restituentů, již se o hotel dělili. „Bylo to těžké, aby na to všichni kývli. Nakonec svolili, když viděli, v jakém stavu ten dům po čtyřiceti letech komunismu je,“ říká majitel.
Právě on obnovil starý název a přidal nad písmeno U namalované slunéčko sedmitečné. „Berušku mají lidi rádi, je to takový sympatický brouček. Tak jsme s jejím emblémem zakryli větrací otvor, který ve fasádě vězel,“ vysvětluje Hylena.
Vzpomíná na spoustu práce, kterou ho stála rekonstrukce domu. Od nových podlah až po novou střechu. „Problém byl i ve sklepě, kam prosakovala voda,“ říká. Ač je náměstí v Novém Městě na kopci, pod dlažbou náměstí je velká požární nádrž a z té do okolí prosakuje spodní voda. „Náměstí totiž před staletími několikrát vyhořelo,“ říká majitel, který pociťuje zrádnost spodní vody doposud. Právě se mu sesul dřevěný stojan na vína, která ve sklepě má. „Nasákl kdysi vodou. Několik lahví dobrých ročníků se rozbilo,“ říká majitel. Ve vinném sklepě se stabilní teplotou 8 stupňů Celsia je dokonce vodní příkop, přes který vede malý padací most.
Když se padací most spustí, ukryjí se štamgasti Broučka dokonale před světem. Nepronikne sem totiž signál žádného operátora.
Schránky stálých hostů skrývají oblíbené pití Ve dvou hospodských místnostech je něco, co se jen tak nevidí. Nad výčepem má každý stálý host svou dřevěnou schránku, v níž ho čeká láhev oblíbeného pití.
Schránka je opatřena leštěnou mosaznou cedulkou s přezdívkou štamgasta. A tak tady má svou oblíbenou láhev lihoviny každý z party, která má v hospodě i svůj „stůl moc dobrých lidí“. Tvoří ji příznivci podniku přezdívaní jako Benitto, Přítel Žid, Soukmenovec, Inspektor Z či Vůdce. „Ten Vůdce jsem já. Druhý klíč od skříňky má kamarád truhlář, který mi interiér postupně tvoří,“ říká majitel.
Právě tito hosté se každý rok U Broučka scházejí odpoledne na Štědrý den a potom na půlnoční mši. „Začal jsem s tím v Novém Městě první. Mám na Štědrý večer od 22. hodiny otevřeno. A teď už mám následovníky. Lidé se chtějí po Štědrém dnu s rodiči sejít také s přáteli,“ říká Hylena a dodává, že na půlnoční mši se mu sejde v hospůdce i sto lidí.
Ovšem na Štědrý den od 14 hodin jsou setkání štamgastů netradiční. Přicházejí totiž v kostýmech. A dost šílených. Jeden přijde třeba jako cestovatel Holub, druhý jako americký voják, třetí jako německý voják nebo třeba jako politický vězeň či japonský kamikadze. Dokonce tady jednou přišel i maskovaný člen Ku-Klux-Klanu v kápi a loni dorazil i samotný Usáma bin Ládin s americkou zbraníM16. Samozřejmě z umělé hmoty. „Loni už to bylo na pováženou. Ubytovaní cizinci to někdy vůbec nechápou,“ usmívá se nad zábavou svých kamarádů Vůdce.
Špatný host dostal kartu, filmaře proháněl Jiří Krejčík Ten zpočátku zažil i návštěvníky, kteří mu nedělali radost. „Utíkali bez placení a kradli jako straky, třeba ručníky, a dokonce i kliku. Bavili se třeba tím, že hodili preclík do větráku, a ten se rozprášil po hostech. Tak jsem si k účtům do kapsy dal i žlutou a červenou kartu. Žlutou jsem ukázal takovému hostovi pro výstrahu a červená znamenala distanc. Už mi do hospody nesměl. Postupně se vytvořil docela jiný a dobrý mančaft,“ usmívá se majitel.
Hostinci hotelu U Broučka se nevyhýbají ani slavné osobnosti. Občerstvují se tu členové Divadla Járy Cimrmana, Květa Fialová, Marek Vašut s maminkou či režisér Filip Renč. Hotel U Broučka a náměstí v Novém Městě nad Metují je hodně vidět v seriálech F. L. Věk či Pan Tau. „Ten se dokonce točil i u nás na statku ve Vrchovinách, kde jsem v mládí bydlel,“ vzpomíná majitel.
Hotel U Broučka se loni na podzim stal také útočištěm filmařů, kteří na náměstí točili řadu scén pro dvoudílný televizní retro film Peníze režiséra Jiřího Krejčíka. Tvůrce Vyššího principu či Božské Emy se stal v centru města doslova generálem. „Statisté i členové štábu z něho měli vítr. Pan režisér jim občas pěkně vynadal, třeba když jim do záběru žebřiňáku s krávou vjel nepatřičně člověk na kole. Tady se pak uklidňovali. Režisér Krejčík sem na pivko nepřišel, jen několikrát si k nám odběhl na malou,“ líčí majitel.
Po Silvestru pomáhají štamgasti rekonstruovat Libor Hylena si také povykládal i s kameramanem Jiřím Macháněm, který pochází z nedaleké Přibyslavi a který točil s Jurajem Herzem filmy Upír z Feratu či horor Panna a netvor. Nebo s mladým Labudou, jenž v příběhu Peníze hraje mladého fabrikanta, který si koupí ženu. „Říkal mi, že mu otec Marián Labuda před odjezdem do Čech říkal: Ty budeš točit s panem Krejčíkem? Tak to ti přeju. Až tady pak mladý Labuda poznal, že to otec myslel trochu ironicky,“ směje se Hylena.
Silvestr je také posledním dnem provozu hospůdky hotelu před každoroční rekonstrukcí. „Celý leden chystáme podnik na další sezonu a v únoru začínáme kachními hody,“ říká majitel.
Jeho věrní štamgasti ho však neopouštějí ani v této době. Po uzavření hospůdky se jich sejde osm nebo deset a nejprve si dají několik piv na posilněnou. Pak připravují restauraci, vinárnu i kuchyň na pravidelné malování a další modernizaci zařízení a interiéru. „S nimi to jde raz dva. Bohatě si to občerstvení odpracují. Proto je potom celý rok má hospoda taky trochu jejich,“ říká Libor Hylena.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor:
- PETR BROULÍK (zdroj:iDnes.cz)
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...