Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Kdo ochrání české pivo? Tuzemské pivovary založily zvláštní fond
20. 6. 2011
t
S heslem "České pivo - naše pivo" se pivovary chtějí více vymezit proti růstu laciných dovozů piv, proto založili sdružení na podporu domácí produkce. Import piv z ciziny však stále roste. Členy nového sdružení se již staly například Plzeňský Prazdroj, Heineken nebo Budvar.

Tuzemští pivovarníci vyrazili pod heslem "České pivo - naše pivo" proti laciným dovozům a na podporu v Evropské unii chráněného zeměpisného označení České pivo.

Chystají marketingové projekty, získaly podporu ministerstva zemědělství a několik velkých pivovarů a největší sladovny v Česku - Souffle - založily Sdružení na podporu českého piva. Vznikne z něj nadační fond, pojmenovaný podle jednoho z nejslavnějších sládků v české historii - Františka Ondřeje Poupěte.

"Je to takový projekt dlouhodobé udržitelnosti českého piva," říká o novém sdružení a fondu předseda svazu pivovarů František Šámal.

Fond se bude zabývat financováním pivovarnického výzkumu a podporou specifických a striktně daných podmínek chráněného zeměpisného označení České pivo. Pivovary do něj budou přispívat část ze svých tržeb. K dispozici bude mít řádově miliony korun.

Členy sdružení na podporu piva se už staly Plzeňský Prazdroj, Heineken, Budvar, skupina PMS, Sladovny Souffle a Český svazu pivovarů a sladoven. Ve správní a dozorčí radě fondu nebudou manažeři pivovarů, ale nezávislí renomovaní odborníci z různých institucí a škol.

V Česku vzrostl loni import piva na rekordní skoro milion hektolitrů. V předchozím roce to přitom byla zhruba třetina tohoto objemu. Privátní značky pro obchodní řetězce, jako je třeba Ambrosius, už nevaří zdejší pivovary, ale stále častěji Poláci.

České pivo
Chráněné zeměpisné označeníTradiční technologieTradiční surovinyChuťové vlastnosti
České pivo schválila EU v roce 2008. Logo mohou na etiketách využívat jen pivovary z území ČR a po splnění přísných kritérií.

Spodní kvašení, dekokční metoda rmutovacího procesu, skutečné svařování chmele, oddělené dvojstupňové kvašení.

Odrůdy chmele z oblastí Žatecko, Úštěcko, Tršicko, min. z 80 % slad ze schválených odrůd ječmene, voda z místních zdrojů hodnocená jako měkká až polotvrdá.vyšší plnost a hořkost, delší odeznívání hořkosti, nižší výskyt cizích vůní a příchutí

Zdroj: byznys.ihned.cz
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT