Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Letní počasí zvyšuje odbyt piva
20. 7. 2011
t
Teplé červencové počasí si chválí také pivovarníci z Litovle, kteří mají za sebou první rekord. Za jediný den se jim podařilo vyexpedovat více než 2000 hl, což je více než dvojnásobek ročního průměru a současně denní maximum za poslední 2 roky. Litovelské pivo si vede dobře nejen doma, ale daří se i exportu. Za první půlrok pivovar vystavil celkem 85 tisíc hl piva, což představuje 10 procentní nárůst v meziročním srovnání.

„ Produkci se nám podařilo navýšit i přesto, že pivní trh celkově klesá, o to je dosažený výsledek cennější. Odbyt ovlivňuje   především rostoucí  poptávka po našem pivu v domácím regionu, tedy převážně na Olomoucku a okolí. Jsme regionální pivovar a většinu produkce prodáme jak se říká  kolem komína,“ vyjadřuje Lumír Hyneček, ředitel pivovaru Litovel. Nejvíce se pije  oblíbená jedenáctka Litovel Moravan a strmě v těchto dnech roste poptávka po Maestru. Jde o pivo  s lavinovitým efektem, které nemá na trhu konkurenci. Je typicky zahrádkové, s nižším obsahem alkoholu ( desítka), tedy ideální pro zahnání žízně. Roste i konzumace nealkoholického piva, které je nejen v létě zdravou alternativou doslazovaným nealko nápojům.

Na export např. do Německa, Británie nebo Polska jde většinou  pivo v lahvích a plechovkách, na Slovensko pak  také v sudech. Celkově pivovar vyveze zhruba 10 procent roční produkce, tedy kolem 15 tis. hl piva.

Na zvýšenou letní poptávku se pivovarníci dostatečně připravili; ležácké sklepy s kapacitou až 25 tisíc hl umožňují vytvořit dostatečnou zásobu pro plynulé pokrytí odbytu. Na maximum v létě běží  varna a stáčírny, kde se nyní plní lahve i sudy v nepřetržitém provozu a pivovar tady, kromě stálých pracovníků (198),  zaměstnává i 15 sezónních brigádníků.  Kromě výroby pivovar posílil i servis pro odběratele a zásobování.

Konzumaci sudového piva výrazně ovlivňují zahrádky, některé provozovny s venkovním posezením v těchto dnech prodávají více než  dvojnásobek piva v závislosti na počasí i umístění.  Na konzumaci sudového piva se podílejí i turisté. Jen pivovar ročně navštíví více než 10 tisíc lidí, z toho více než polovina  právě během léta.

Pivovar Litovel hodnotí pozitivně i odbyt lahví, podpořený akcí  „ Léto na grilu“, která potrvá až do září.

Zdroj: tisková zpráva pivovaru
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT