Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Ve Vimperku slavili v Šumavském pivovaře roční výročí
21. 8. 2011
t
V nenápadném domě pod zvonicí na vimperském náměstí najdete jeden z městských klenotů. Zatímco v zámku a místním muzeu vystavují různé historické exponáty, v pivovaře vystavují ve sklepě výborné pivo. Vaří ho tu přesně rok a má stále více příznivců.

Pivo se ve Vimperku vařilo v pivovaře pod zámkem a Měšťanském pivovaře, výroba zanikla v minulém století. Proč to nezkusit znovu, a třeba jen místně nezakonkurovat velkým pivovarům, řekl si ing. Ivan Hojdar a společně manželkou a  otcem se pustili do přestavby historického domu, který byl ve značně zbědovaném stavu. Po letech úsilí se podařilo zbudovat solidní podnik, který má co nabídnout. Na tak malou firmu toho vaří docela dost, ročně 300 hektolitrů. Zákazník si může pivo odnést s sebou, stáčí se do lahví.

Popijete  pojíte a ještě si prohlédnete výrobu 

Mně nejvíce chutnalo polotmavé, první na velkou žízeň, třetí už jen pro chuť.  Velmi dobře se jím zapíjejí místní speciality, v nekuřácké jídelně se výborně najíte.

„Nechtěli jsme, aby k nám hosté chodili pouze na pivo, jsme rádi, když ocení naší kuchyni, ale samozřejmě i normální pivaři si u nás rádi posedí,“ říká Ivan Hojdar.

Kuchyně nabízí šumavské speciality, a než vás obslouží, můžete si vyjednat malou exkurzi po minipivovaru a dozvědět se, v čem tkví kouzlo té výborné zrzavé vody. A že to Hojdarové umějí, je vidět podle ocenění, která se jim dostala na jaře na celostátní ceně českých sládků. V kategorii polotmavých ležáků byli prví. Na tak mladé pivo už pěkně uleželý výkon. Vaří světlé, polotmavé i tmavé, také pšeničný Wiessbier, na Vánoce hosty překvapili medovým a zázvorovým. Dokonce vyrukovali i s ibiškovým speciálem.

Pozdrav, který najdete v jídelně – Dej Bůh štěstí našim pivům! - asi nahoře slyšeli. Rok spokojených pivařů je toho důkazem. Sortiment a jídelní lístek na www.sumavskypivovar.cz

Zdroj: novinky.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT