Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Pivovar připravil vídeňský ležák po černicku
18. 12. 2008
t
Vánoční dárek s předstihem připravil pro své hosty černický pivovarský dvůr. Milovníci dobrého piva ale mají jen tři týdny, maximálně měsíc na to, aby dárek v podobě vánočního ležáku ochutnali.

Vánoční speciál ve středu představil sládek pivovaru Purkmistr  Petr Krýsl  z černického pivovarského dvora. Necelá tisícovka litrů patnáctistupňového moku připomínajícího vídeňský ležák  se bude prodávat za cenu  28 korun za půllitr
Vánoční speciál ve středu představil sládek pivovaru Purkmistr Petr Krýsl z černického pivovarského dvora. Necelá tisícovka litrů patnáctistupňového moku připomínajícího vídeňský ležák se bude prodávat za cenu 28 korun za půllitr
(Autor: DENÍK/Vlastimil Leška)

Místní pivovar Purkmistr totiž navařil jen necelou tisícovku litrů tohoto speciálu. „Uvidíme podle zájmu, ale myslím, že déle než měsíc vánoční ležák nevydrží,“ odhaduje manažer pivovaru Petr Míč.

Varna s tisícilitrovou kapacitou nakonec připravila asi 960 litrů svátečního moku. „Něco se při vaření odpaří,“ připomíná Míč.

Patnáctistupňový ležák se šesti a půl procenty alkoholu se začal v místní restauraci točit včera kolem poledne, půllitr piva bude stát 28 korun. „Má jemnou chuť se čtyřmi druhy sladů,“ znalecky vysvětluje sládek Petr Krýsl. „A vídeňského sladu je tam hodně,“ doplňuje manažer Míč. „Prostě je to takový vídenský ležák po purkmistrovsku,“ shrnuje sládek.

Návštěvníci ale mohou vánoční pivo ochutnat i doma. „Kromě klasických petek pivo také nalahvujeme, zákazník si navíc ležák může odnést i ve skleněném vánočním džbánku,“ nabízí ještě dvoulitrové ´potěšení´ manažer Míč.

I minulý rok se pivovar pochlubil vánočním pivem. „Tehdy jsme dělali polotmavý ležák, teď je speciál trochu světlejší,“ porovnává barvu moku s loňskou nabídkou Krýsl. Hutnější patnáctka, která se určitě nepije na žízeň, k černickému pivovarskému dvoru patří. Už od začátku existence nového pivovaru se totiž Purkmistr snaží o vaření netradičních druhů piv. „Kromě čtyř základních, které máme v nabídce stále, nabízíme i ochucená piva s ovocnou nebo bylinnou příchutí. Celkově se tak dostáváme k 10 druhům. A třebaže se konzervativní Plzeňané u nás obracejí spíš ke klasickým světlým ležákům, mezi ženami je velmi populární ležák s borůvkovou příchutí,“ vyjmenovává Míč.

Černický pivovar navaří za rok 1 200 hektolitrů, do budoucna plánuje rozšíření až na 2 000 hektolitrů.

(Zdroj: Plzeňský deník)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT