Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Třináctka Jakub z Vyššího Brodu voní po kávě
22. 12. 2008
t
Ojedinělou polotmavou třináctku, do níž se přidává čokoládový slad, mohli v sobotu ochutnat lidé ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Svou výrobu zde zahájil nejmenší pivovar v jižních Čechách. Chmelový mok z jeho kotlů nese jméno Jakub.

„Je to podle jednoho z prvních sládků zdejšího kláštera. Pivo zde má tradici, chtěl jsem ji proto obnovit. Z místních určitě udělám patrioty. Věřím, že na Jakuba budou rádi chodit,“ řekl majitel a sládek v jedné osobě Jiří Fojtl.

Osmadvacetiletý muž lákal zájemce hned na tři druhy piva. Světlou dvanáctku a třináctku a také polotmavou třináctku. „Všechny jsou podle mé receptury. V polotmavém pivu je čokoládový slad. Zvláštní je, že paradoxně nevoní čokoládou, ale spíše po kávě. Určitě bude zajímavé i pro ženy,“ prozradil Fojtl.

V sobotu uvařil svou první várku malý pivovar ve Vyšším Brodě. První den prodal 600 piv

Mladý muž pracuje ve finančnictví. Pivo nejprve vařil doma na obyčejném sporáku. Pak se ale rozhodl otevřít vlastní malý pivovar. Ve Vyšším Brodě, kde se také narodil, plánuje vyrobit až pět set hektolitrů za rok.

Koníček za miliony korun Zázemí našel mladý sládek ve sklepení jednoho z historických domů na náměstí. Jeho pivo prodává nedaleká restaurace U Candrů. „Jen v sobotu se zde vytočilo šest sudů mého piva, tedy asi šest set půllitrů,“ pochvaloval si Fojtl.

Už v létě by si chtěl otevřít pivnici přímo u pivovaru. Stáčení svého piva do lahví zatím neplánuje. Celkem ho už koníček, který přerostl v práci, přišel na několik milionů korun. „Je to spíš taková atrakce pro turisty, zatím mě to neživí, takže po práci nastoupím na druhou směnu. Uvidíme, jak to půjde dál,“ poznamenal Fojtl.

Druhého sládka by rád udělal ze svého otce, které pomáhal s přestavbou sklepů na pivovar. Vznikne tak malá rodinná firma. „Moc se na to těším. Je to splnění mého velkého snu. Líbí se mi i malý pivovar v Dražíci na Táborsku. Jeho sládek mi pomáhal chuť mého piva doladit. Jinak je to ale všechno moje práce,“ doplnil Fojtl.

Vyšší Brod byl v minulosti městem dvou pivovarů. Jeden se nacházel v cisterciáckém klášteře, první zmínky o něm pocházejí už z roku 1380. Na náměstí vařil zlatavý mok v letech 1530 až 1944 také měšťanský pivovar.

(Zdroj: iDnes.cz)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT