Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Novinky z Únětického pivovaru
10. 11. 2011
t
Únětický pivovar oslavuje: má za sebou 5 měsíců úspěšného provozu a Únětická 12° se umístila v anketě o nejlepší tuzemské pivo.

Pivovar v Úněticích za severním okrajem Prahy znovu otevřel své brány po více než půl století nečinnosti v červnu tohoto roku. Od té doby se pivo z jeho produkce zabydlelo v hospůdkách a restauracích nejen v okolí, ale i v několika desítkách pražských podniků. Místní poctivou nefiltrovanou 12°ocenilo Sdružení přátel piva jako třetí nejlepší dvanáctku z téměř tří set různých značek a vybralo ji i jako Skokana roku.

V průběhu několika měsíců se z Únětického pivovaru stal oblíbený turistický cíl i místo známé svými kulturními, sportovními a jinak společensky laděnými událostmi. Pozvání na vystoupení přijalo divadlo Sklep se svou Besídkou, úspěšný koncert v místní stodole odehrála skupina Toxique, v prostorách bývalého humna vystoupil amatérský symfonický orchestr z Kodaně, na pivovarském dvoře se v rámci výtvarných dílen pro rodiny s dětmi vyráběly mozaiky… O stoupající popularitě svědčí i to, ţe kromě stále se navracejících zákazníků, sem zavítali i osobnosti českého společenského života –herečka Veronika Žilková zde oslavila své životní jubileum, sportovec Roman Šebrle se s rodinou zúčastnil tradičního běhu s názvem Únětická 10°. „O tom, že to v pivovaru žije, není pochyb. Velmi nás to těší, Naši vzájemnou spolupráci hodnotím jako vynikající. Do budoucna připravujeme další společné akce“, říká starosta Únětic Vladimír Vytiska. Velkému zájmu se těší také pravidelné bezplatné prohlídky v pivovaru konající o víkendech vžy od 15 hodin.

K produktům pivovaru, kterými jsou nefiltrovaná 12°a filtrovaná i nefiltrovaná 10°, přibude během listopadu Únětický vánoční speciál. Jedná se o polotmavou 13° a receptura pochází opět z „pera“ vrchního sládka Vladimíra Černohorského, který dodává: „Chtěli jsme vědět, o co je opravdu zájem, jaké sváteční pivo lidem nejvíce chutná. Sezvali jsme proto naše pravidelné zákazníky a dali jim ochutnat několik vzorků. Polotmavá 13° vyhrála, tak jsme se začátkem října pustili do výroby“. Speciál je vyroben ze 4 druhů ječného sladu – světlého plzeňského, mnichovského, karamelového a barvícího. Vhodným poměrem jmenovaných druhů spolu s dávkou kvalitního chmele, se dosahuje sladkohořké chuti zvoucí k dalšímu napití. Karamelový a barvící slad dávají pivu světle granátovou barvu a mírně tmavě zbarvenou pěnu. Nižší prokvašení zaručuje plnost piva. Ve vůni dominuje karamelová, příjemně ladící s chmelovým aromatem. Vánoční speciál bude oficiálně představen na místním čepu 17. listopadu, den poté bude distribuován i do dalších hospod čepujících Únětické pivo. Ve výčepu Únětického pivovaru bude speciál k dostání i v PET lahvích a v dárkové 2 litrové skleněné lahvi.

Cílem nových majitelů Únětického pivovaru, kteří obnovili tradici vaření piva pocházející ze 16.století, je od samého počátku vařit dobré a poctivé pivo. To oceňují návštěvníci pivovaru i konzumenti ve spřízněných hospodách. A těch neustále přibývá. „V současné době je Únětické pivo ve stálé nabídce ve 30 různých podnicích v okolí Únětic i v Praze. Občas jsme na čepu na dalších 4 místech,“ konstatuje ředitel pivovaru Štěpán Tkadlec. K nejznámějším pražských podnikům nabízejícím Únětické pivo, jsou hospody Na Slamníku, U Adély, Kulový blesk, U pětníka nebo pivními znalci hojně navštěvovaná restaurace U prince Miroslava a pivnice Zlý časy. Kompletní seznam všech podniků najdete na www.unetickypivovar.cz v sekci Kam na Únětické pivo. Za velký úspěch považuje vedení pivovaru umístění Únětického piva v každoroční anketě Sdružení přátel piva o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku. V této nejstarší novodobé soutěži na českém pivním trhu (s tradicí již od roku 1990), se Únětická 12° umístila na 3. místě mezi dvanáctkami a byla zároveň zvolena Skokanem roku. Více na www.pratelepiva.cz .

Tisková zpráva pivovaru
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT