AKTUALITY
11. 11. 2011
t
Hned čtyři možnosti dát si klasické nepasterizované a nefiltrované pivo mají letos milovníci chmelového nektaru z minipivovarů.
Jako poslední do kvarteta v okrese Hodonín přibyl už z jara dolnobojanovický Mazák. „Už před třemi roky jsem doma vařil pivo a postupným vývojem jsem pivovar letos koncem února oficiálně otevřel. První várku jsme uvařili třetího března a vypila se na to šup,” zavzpomínal dolnobojanovický pivovarník Jiří Michalovič.
V současnosti se v Dolních Bojanovicích vaří desítka, ležák a pšeničné pivo. „Navíc jsem teď dělal pšeničné s koriandrem a pomerančem. Mám hodně rád pšeničné pivo, dřív jsem ho hodně vařil, a chci v tom pokračovat,” řekl Michalovič. Podle něj je o dolnobojanovické pivo tak velký zájem, že dokonce navýší výrobní kapacitu. Kromě chuti láká pivní gurmány možná i jméno pivovaru – Mazák. „Hledal jsem nějaký pěkný název, který by se k pivu hodil. Návrhů jsem měl víc, ale Mázak mi připadal jako ten správný. Navíc se na něj dají navázat slogany. Jako například – Společně se namažem,” pousmál se dolnobojanovický pivovarník. Jeho Mazák se čepuje jen v místní Horní hospodě.
Už víc než rok funguje minipivovar v Ratíškovicích Na Mlýně. Štamgasti tam tradičně zahánějí žízeň světlou a polotmavou dvanáctkou. „Ochutnal jsem všechny. Je to zase něco jiného než klasické pivo a stojí za ochutnání,” zhodnotil Pavel Ryba z Rohatce.
Pivo z moravských surovin
Od roku 2007 se vaří pivo také v Pivovaru Pod Kněží horou ve Bzenci. „Vaříme z moravských surovin, a to polotmavá piva z ječmenného sladu, po většinu roku dvanáctistupňová. V létě vaříme také piva bylinková, vždy z přírodních surovin, a také piva pšeničná a žitná, v zimě pak silnější tmavá piva,” uvedl majitel bzeneckého pivovaru Radomil Paták s tím, že na Silvestra připravuje speciální sedmnáctistupňové pivo. Kněžihorské pivo obsahuje vysoký podíl živých kvasinek z původního hlavního kvašení, vitamíny, minerály a stopové prvky. „Navíc není ochuzeno filtrováním, není ani pasterizované či konzervované a neobsahuje ani přídavek podílu rozkvašené mladiny,” uvedl bzenecký sládek.
O výčepu bzeneckého piva ale neuvažuje. „Většina hostinských má smlouvy s velkými pivovary, aby nečepovali jiné pivo,” vysvětlil Paták. Ten se konkurence dalších minipivovarů nebojí. „Vždycky zůstaneme jen regionální záležitostí. Strach z produkce malých pivovarů mají hlavně koncerny. Na naši konkurenci by si měly zvyknout,” myslí si.
První minipivovar po sametové revoluci otevřel v hodonínském okrese už v roce 1994. V současnosti U Kunce točí světlé, černé, zázvorové a malinové pivo. „Naše pivo lidem chutná a chodí jich k nám stále stejně hodně,” uvedla číšnice v hodonínském Minipivovaru Kunc. Ten chystá pro své zákazníky na vánoční období opět silnější vícestupňové pivo.
Zdroj: denik.cz
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...