Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Trhy U Vrby nabídly ryby, kávu i domácí pivo
24. 1. 2012
t
Oživit kdysi slavné budějovické Pražské předměstí se pokouší obecně prospěšná společnost Jihočeská rozvojová. Ve dvoře domu v Riegrově ulici, kde sídlí, zahájila pravidelné farmářské trhy. Podle lokality s názvem Trh U vrby. Kromě nabídky produktů drobných pěstitelů a řemeslníků zde vytváří i zábavný program pro děti i pro dospělé.

„Už teď mám spoustu námětů, jak trh ještě zlepšit. Rozšíříme sortiment potravin i kulturní program pro návštěvníky,“ uvažovala po první akci v sobotu 10. září za pořadatele Dana Kalistová. Stánky zde měli prodejci živých ryb, uzenin, zeleniny. Už od rána voněla na dvoře čerstvá káva z pražírny na Mlýnské stoce. „Jejím milovníkům radíme, že nejlépe chutná čerstvě namletá,“ připomněla Blanka Hospodářská, jež ve stánku nabízela i klasické mlýnky.
Hned kousek vedle mohli zájemci ochutnat Žumberský ležák.
Doma vařené pivo podle starodávného receptu. Zatím v lahvích, jeho tvůrce Daniel Malý ze
Žumberka už připravuje první várku do sudů pro restaurace.
„Jsem pivař. Vyrobit si vlastní nápoj mě napadlo před dvěma lety.
První várku jsem vylil, druhá už byla lepší,“ usmívá se třicetiletý muž ze Žumberka na Čes-
kobudějovicku. Už má vymyšlené i etikety, které zatím na plastových lahvích chyběly. S obrázkem věží žumberské tvrze. Podle Malého se průmyslově vyráběná piva nemohou rovnat
těm z domácích pivovarů. Mají vše potřebné, od chmele až po slad a nevznikají žádnými triky
pro zvýšení objemu a snížení výrobní ceny. Třeba ředění vodou nebo chmelové extrakty.

Zdroj: jihocesketydeniky.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT