Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Telčský Zachariáš 14° se vaří z humnového sladu
13. 5. 2012
t
Městská kniha uložená na jihlavské radnici se omístním sladovnictví poprvé zmiňuje v polovině 14. století. Pivo vyráběné v několika domech si proklestilo cestu hlavně na rakouský trh, oblíbené bylo i na panovnickém dvoře ve Vídni. V roce 1860 jihlavský cech rozhodl o stavbě moderního pivovaru, který byl dokončen o rok později.

Pivovar Ježek si i dnes drží punc regionálního podniku – Vysočinu a jižní Moravu zásobuje šesti druhy piva. Dnes se podíváme na čtrnáctku Telčský Zachariáš, která se vyrábí podle receptur ze zrušeného pivovaru v Telči.

Pivo se vaří z "humnového sladu" a chmelových produktů, ty mu dodávají pronikavou vůni. Pěna ve sklenici rychle klesne, nad tmavě medovou barvou se drží jen její tenká vrstva. Říz není příliš znatelný, daleko víc na sebe upozorňuje těžký požitek. Chuť je hořko-kyselá a v ústech po ní zůstává suchý pocit.

Prohlídky v Ježkovi se konají každý den, stačí jen zavolat předem a objednat se. Za stokorunové vstupné vás čeká detailní prohlídka všech částí pivovaru zakončená ochutnávkou – třeba těžko dostupného kvasničáku. A fajnšmekrům se nabízí bohatě zásobená podniková prodejna.

Zdroj: lidovky.cz

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT