Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

Třebíč má po desítkách let opět své pivo
2. 2. 2009
t
Což takhle dát si Třebíčskou jedenáctku? Ne, řeč není o fotbale, ale o pivu.

Etiketa nového třebíčského piva.

Zlatavý mok, který má na etiketě siluetu baziliky a třebíčský znak, se rozhodli vařit v renomovaném Rodinném pivovaru Bernard v Humpolci.

Jaká má být charakteristika výrobku? Humpolečtí avizují nepasterizovaný tradiční český ležák s chutí vyvážené hořkosti v harmonii s lahodnou plností, chmelovou vůní a s bohatou pěnou. Chmelení piva Třebíčská jedenáctka je velice blízké nepasterizovanému pivu Bernard.

Starosta Třebíče Ivo Uher rozhodnutí firmy Bernard vítá: „Přibližně osm měsíců před mým narozením byla v Třebíči uvařena poslední várka piva. Z rozhodnutí pivovaru Bernard vařit pivo, které ponese název Třebíčská jedenáctka a městský znak, mám proto upřímnou radost. Je to určitý, byť spíše symbolický, návrat k tomu dobrému v historii města. Že je výrobcem zrovna tento pivovar, je pro nás Třebíčáky taktéž skvělou zprávou, protože je v dnešní době už jen jeden z mála, který nevaří nadnárodní „europivo“, ale kvalitní český výrobek."

Poslední pivo se přitom v Třebíči uvařilo 26. září 1972, tedy před dlouhými 36 lety.

Rodinný pivovar BERNARD se rozhodl věnovat 10 haléřů z každé prodané lahve Třebíčské jedenáctky na aktivitu, kterou si v anketě zvolí obyvatelé Třebíčska.

„Anketa proběhne v druhé polovině února, anketní lístek bude zveřejněn v regionálním tisku, popřípadě bude distribuován formou letáku do poštovních schránek v Třebíči a okolí,“ informoval manažer komunikace s médii pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.

Už dnes, v pondělí 2. února, lze Třebíčskou jedenáctku ochutnat, v Nezvalově ulici firma Bernard otevírá svou prodejnu.

A jaká že je historie vaření piva v Třebíči? Počátek sahá až do 15. století. Významný je rok 1882, kdy byl po velkém požáru slavnostně uveden do provozu takzvaný 1. Parní pivovar a sladovna, registrované družstvo s ručením omezeným. Těsně před první světovou válkou se zde vařilo 15 tisíc hektolitrů piva ročně. Za první republiky budovy procházejí další rekonstrukcí a po válečném útlumu výroba oblíbeného alkoholického nápoje opět narůstá. Pro ilustraci – v roce 1931 činila produkce osm tisíc hektolitrů a 12 vagonů sladu. Po roce 1948 následuje znárodnění. V roce 1961 třebíčský pivovar společně s pivovarem dalešickým přechází do nově utvořeného podniku Jihomoravské pivovary. V roce 1967 třebíčský provoz přechází pod závod Jihlava. Výroba se postupně utlumuje, o stárnoucí zařízení se nikdo příliš nestará. V roce 1972 je po devadesáti letech pivovar v Třebíči uzavřen.

Budovy na dnešním Komenského náměstí potkala demolice, nyní zde stojí obchodní dům.

(Zdroj: Třebíčský deník)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT