AKTUALITY
21. 2. 2009
t
V Královéhradeckém kraji vaří pivo několik minipivovarů. Nejnovější je v Rychnově nad Kněžnou. Některé pivovary jsou unikátní a těší se oblibě návštěvníků. Třeba v Dobrušce je k vidění historická varna z roku 1936 a nejmenší sladovna v republice.
Rychnov nad Kněžnou - Kněžna, Kaštan a Zilvar, to jsou nová piva, která od včerejška ochutnají lidé v Rychnově nad Kněžnou. V deset hodin dopoledne je představili ve zdejším hotelu Havel. Příležitostně se bude vařit i Rychnovský Habrovák.
„Jsou to klasická kvasnicová nefiltrovaná piva vařená starou českou technologií,“ řekl Tomáš Konvalina, jednatel společnosti Podorlická sodovkárna, která pivovar provozuje.
Unikátnost piv je v původní receptuře Tajemství piv spočívá v původních recepturách sládka Jana Mikše z 20. a 40. let minulého století. Ten pivovar koupil v roce 1918 od šlechtického rodu Kolowratů, přišel o něj však v roce 1948 s nástupem komunistů k moci. Pivo se tady ale vařilo až do roku 1962.
Na současné úpravě receptur se podílel Vladimír Černohorský, dlouholetý ředitel Pokusného a vývojového institutu pivovarského v PrazeBraníku a současný sládek v minipivovarech U Bezoušků v PrazePrůhonicích a v rakouském Kefermarktu. „Inženýr Černohorský je jakýmsi patronem Podorlického minipivovaru. Kromě úpravy receptur dohlížel na zaškolení našeho sládka a je garantem kvality rychnovského piva,“ dodal Konvalina.
Výčepní desítka Rychnovský Zilvar navazuje na původní pivo vyráběné od roku 1928, jedenáctka Kaštan je jedinečná svou polotmavou jantarovou barvou, sladkohořkou chutí a karamelovou vůní, dvanáctka Kněžna se vaří podle receptury z 30. let.
Piva jsou bez náhražek a konzervantů Všechna piva jsou připravovaná bez náhražek a konzervačních látek. Chmel odebírá rychnovský pivovar z žatecké oblasti a voda se čerpá z vrtu u nedalekého Synkova.
Piva z Rychnova bude nyní možné ochutnat jen v hotelu Havel, teprve postupně se začne prodávat i v pivovaru. Rychnovští zdejší nápoje ochutnají po 47 letech.
„Celá léta se vzpomínalo na rychnovské pivo. Je krásné, že myšlenka na obnovení uzrála a našlo se řešení a hlavně finanční prostředky,“ říká místostarosta města Miroslav Richter. Právě město vstoupilo do společnosti Městský Podorlický pivovar čtvrtinovým podílem. Zbylý patří vlastníkovi Podorlické sodovkárny Janu Mikšovi, vnukovi původního majitele a sládka. Ten zchátralý areál před patnácti lety restituoval a kromě provozu Podorlické sodovkárny pořádá v památkově chráněném objektu různé kulturní akce.
„Několik let se tady pořádají akce a slavnosti, například Poláčkovo léto a festival Loučení s létem, které slouží nejen pivovaru. Znovuobnovení vaření piva v Rychnově nad Kněžnou proto bereme jako společnou věc,“ vysvětlil Richter, proč se město rozhodlo zapojit do pivovarské společnosti.
Navrátit části budov k původnímu účelu se podařilo i v souvislosti s rekonstrukcemi. Pro hosty se chystá také pivní šenk.
„Pivo zde bude čepováno přímo z jednotlivých tanků, které budou moci hosté bezprostředně sledovat a každý z nich bude informován o datu várky piva a následné době ležení. Ke konzumaci piva bude samozřejmě patřit i konzumace speciálních jídel připravených pro tuto příležitost. Pivní šenk bude otevřen v letních měsících již někdy od května až června,“ dodal Konvalina.
Minipivovar, sousedící s pěstitelskou palírnou a lihovarem, by se tak měl stát jednou z turistických atrakcí města.
V Rychnově se má vařit tisíce hektolitrů piva Rychnovský pivovar, ve kterém se má uvařit tisíc hektolitrů piva ročně, je 79 minipivovarem v Čechách. Není ale jediný, kde se po letech obnovila výroba zlatavého moku.
Od loňského podzimu začal vařit dvanáctistupňového kvasnicového Rampušáka podle původní receptury také Staročeský pivovárek v Dobrušce. Oba pivovary se chtějí ucházet o značku „Orlické hory originální produkt“, která má zaručit jejich tradici a jedinečnost.
Dobrušský pivovar prošel těžkým období, když byla v roce 2006 po dvou požárech zničena veškerá technologie včetně zásob sladů a ječmene. Po úvahách jej však stejnojmenná společnost začala od roku 2007 opravovat.
V Dobrušce vaří Rampušáka „Rampušáka se již prodalo přes 100 hektolitrů, přestože pivovar teprve začínáme obnovovat. Ve standardním provozu je sladovna, v současné době probíhají práce na kompletování dalších technologických celků pivovaru, například ležáckého sklepa, filtrace, mytí, stáčení do sudů a strojního stáčení do PET lahví,“ řekl jednatel společnosti Milan Vedra.
Světlý ležák už ochutnali i v Praze, Brně nebo Třeboni. Prodává se v pivovarské prodejně a u několika odběratelů. Podle Vedry se po dokončení oprav jeho prodej ještě zvýší. Brzy se mají začít připravovat i menší speciální várky piv určených pro různé akce či na objednávky.
Nejmenší je dobrušská sladovna V dobrušském pivovaře si návštěvníci mohou chvílemi připadat jako ve skanzenu. Kromě posezení a ochutnávky piva si totiž mohou prohlédnout i varnu z roku 1936, kde se Rampušák vyrábí, a pivovarský klenot - sladovnu. Ta je nejmenší v České republice a převažuje v ní ruční práce. To se už prý vidí jen zřídka.
Zdejší slad proto pro jeho kvalitu odebírá několik pivovarů a dokonce i ten v Rychnově nad Kněžnou. Starými časy dýchají v Dobrušce i pivovarské sklepy.
***
* Minipivovary v kraji Domácí výroba piva v Královéhradeckém kraji Běleč nad Orlicí Pivovar a hostinec U Hušků pivovar vyrábí kvasnicový světlý ležák Car, příležitostně i tmavé a medové pivo, pivovar byl založen 1994 Piva z celého světa v Hradci Dětenice Zámecký pivovar v Dětenicích pivovar vyrábí piva podle receptury z 18. století, pivovar byl založen v roce 2003 Dobruška Pivovar v Dobrušce pivovar vyrábí 12° světlý kvasnicový ležák Rampušák, pivovar byl založen v roce 1870 a byl uzavřen roku 1995, znovu byl otevřen v roce 2005 a po požáru je znovu obnovován od roku 2007 Minipivovar Rambousek Hradec Králové Pivovar Rambousek královéhradecký pivovar vyrábí 11,5° světlé pivo Classic, 12° pivo Flieger, 13° kaštanomedový speciál a 16° černé pivo Eliščino Královské, 12° Hradecké bílé (vaří se příležitostně), pivovar byl založen v roce 2002 Domácí recesní pivovar U Antéňáka pivovar vyrábí pivo pod označením Stoják, Jantar, Jonáš, Alvarez a Bard, pivovar byl založen roku 1995 Miletín Pivovar U Bojiště 1866 miletínský pivovar vyrábí pivo 10° Chmelka, 12° prémiové světlé pivo Pytlák a tmavé prémiové pivo Battalion Salve, pivovar byl založen v roce 1996
* Minipivovary v kraji Domácí výroba piva v Královéhradeckém kraji Rychnov nad Kněžnou Pivovar v Rychnově nad Kněžnou rychnovský pivovar vyrábí pivo 10° Rychnovský Zilvar, 11° polotmavý Rychnovský Kaštan, 12° světlý kvasnicový ležák Rychnovská Kněžna, Rychnovský Habrovák (bude se vařit příležitostně), pivovar byl založen v roce 1918, byl obnoven 2008 V sodovkárně vaří pivo Vrchlabí Pivovarská bašta vrchlabský pivovar vyrábí pivo Krkonošský medvěd - světlé výčepní, světlý a tmavý ležák, pivo s příchutí medu či třešní, pivovar byl založen v roce 1995
AKTUALITY
4. 10. 2022 Němý Medvěd v Brlohu
14. 9. 2022 Pivovar Hylváty
1. 9. 2022 Pivovar Mikuláš
14. 7. 2022 U Poupěte navazují na slávu největšího pivovaru v Brně
12. 7. 2022 Změna v Krnově, která má říz, z bývalého kluziště bude pivovar
5. 6. 2022 Pivovar Tahoun
27. 5. 2022 Drink For Ukraine
27. 5. 2022 Červnový festival Pivo na Náplavce představí přes 50 minipivovarů
25. 5. 2022 Nový Vinohradský pivovar
23. 5. 2022 Albert Michler Akciový Pivovar
NOVÉ KOMENTÁŘE
- 4.07.2024 11:29 Диплом &am...
- 30.06.2024 01:05 very nice put up, i definitely love this website, keep on it ...
- 25.04.2024 12:26 Hello, im noob :)...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 18.03.2024 19:59 FlipBooks are a great addition to any passive income strategy. Becau...
- 14.03.2024 20:29 Jak by se dala zjisti pravost etikety ? nedavno jsem jednu sehnal ale...
- 20.02.2024 12:17 <Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day https://www...
- 9.02.2024 17:19 https://labradoriki.ru/...