Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

I hospody vaří vlastní pivo
21. 2. 2009
t
V Královéhradeckém kraji vaří pivo několik minipivovarů. Nejnovější je v Rychnově nad Kněžnou. Některé pivovary jsou unikátní a těší se oblibě návštěvníků. Třeba v Dobrušce je k vidění historická varna z roku 1936 a nejmenší sladovna v republice.

Rychnov nad Kněžnou - Kněžna, Kaštan a Zilvar, to jsou nová piva, která od včerejška ochutnají lidé v Rychnově nad Kněžnou. V deset hodin dopoledne je představili ve zdejším hotelu Havel. Příležitostně se bude vařit i Rychnovský Habrovák.

„Jsou to klasická kvasnicová nefiltrovaná piva vařená starou českou technologií,“ řekl Tomáš Konvalina, jednatel společnosti Podorlická sodovkárna, která pivovar provozuje.

Unikátnost piv je v původní receptuře Tajemství piv spočívá v původních recepturách sládka Jana Mikše z 20. a 40. let minulého století. Ten pivovar koupil v roce 1918 od šlechtického rodu Kolowratů, přišel o něj však v roce 1948 s nástupem komunistů k moci. Pivo se tady ale vařilo až do roku 1962.

Na současné úpravě receptur se podílel Vladimír Černohorský, dlouholetý ředitel Pokusného a vývojového institutu pivovarského v PrazeBraníku a současný sládek v minipivovarech U Bezoušků v PrazePrůhonicích a v rakouském Kefermarktu. „Inženýr Černohorský je jakýmsi patronem Podorlického minipivovaru. Kromě úpravy receptur dohlížel na zaškolení našeho sládka a je garantem kvality rychnovského piva,“ dodal Konvalina.

Výčepní desítka Rychnovský Zilvar navazuje na původní pivo vyráběné od roku 1928, jedenáctka Kaštan je jedinečná svou polotmavou jantarovou barvou, sladkohořkou chutí a karamelovou vůní, dvanáctka Kněžna se vaří podle receptury z 30. let.

Piva jsou bez náhražek a konzervantů Všechna piva jsou připravovaná bez náhražek a konzervačních látek. Chmel odebírá rychnovský pivovar z žatecké oblasti a voda se čerpá z vrtu u nedalekého Synkova.

Piva z Rychnova bude nyní možné ochutnat jen v hotelu Havel, teprve postupně se začne prodávat i v pivovaru. Rychnovští zdejší nápoje ochutnají po 47 letech.

„Celá léta se vzpomínalo na rychnovské pivo. Je krásné, že myšlenka na obnovení uzrála a našlo se řešení a hlavně finanční prostředky,“ říká místostarosta města Miroslav Richter. Právě město vstoupilo do společnosti Městský Podorlický pivovar čtvrtinovým podílem. Zbylý patří vlastníkovi Podorlické sodovkárny Janu Mikšovi, vnukovi původního majitele a sládka. Ten zchátralý areál před patnácti lety restituoval a kromě provozu Podorlické sodovkárny pořádá v památkově chráněném objektu různé kulturní akce.

„Několik let se tady pořádají akce a slavnosti, například Poláčkovo léto a festival Loučení s létem, které slouží nejen pivovaru. Znovuobnovení vaření piva v Rychnově nad Kněžnou proto bereme jako společnou věc,“ vysvětlil Richter, proč se město rozhodlo zapojit do pivovarské společnosti.

Navrátit části budov k původnímu účelu se podařilo i v souvislosti s rekonstrukcemi. Pro hosty se chystá také pivní šenk.

„Pivo zde bude čepováno přímo z jednotlivých tanků, které budou moci hosté bezprostředně sledovat a každý z nich bude informován o datu várky piva a následné době ležení. Ke konzumaci piva bude samozřejmě patřit i konzumace speciálních jídel připravených pro tuto příležitost. Pivní šenk bude otevřen v letních měsících již někdy od května až června,“ dodal Konvalina.

Minipivovar, sousedící s pěstitelskou palírnou a lihovarem, by se tak měl stát jednou z turistických atrakcí města.

V Rychnově se má vařit tisíce hektolitrů piva Rychnovský pivovar, ve kterém se má uvařit tisíc hektolitrů piva ročně, je 79 minipivovarem v Čechách. Není ale jediný, kde se po letech obnovila výroba zlatavého moku.

Od loňského podzimu začal vařit dvanáctistupňového kvasnicového Rampušáka podle původní receptury také Staročeský pivovárek v Dobrušce. Oba pivovary se chtějí ucházet o značku „Orlické hory originální produkt“, která má zaručit jejich tradici a jedinečnost.

Dobrušský pivovar prošel těžkým období, když byla v roce 2006 po dvou požárech zničena veškerá technologie včetně zásob sladů a ječmene. Po úvahách jej však stejnojmenná společnost začala od roku 2007 opravovat.

V Dobrušce vaří Rampušáka „Rampušáka se již prodalo přes 100 hektolitrů, přestože pivovar teprve začínáme obnovovat. Ve standardním provozu je sladovna, v současné době probíhají práce na kompletování dalších technologických celků pivovaru, například ležáckého sklepa, filtrace, mytí, stáčení do sudů a strojního stáčení do PET lahví,“ řekl jednatel společnosti Milan Vedra.

Světlý ležák už ochutnali i v Praze, Brně nebo Třeboni. Prodává se v pivovarské prodejně a u několika odběratelů. Podle Vedry se po dokončení oprav jeho prodej ještě zvýší. Brzy se mají začít připravovat i menší speciální várky piv určených pro různé akce či na objednávky.

Nejmenší je dobrušská sladovna V dobrušském pivovaře si návštěvníci mohou chvílemi připadat jako ve skanzenu. Kromě posezení a ochutnávky piva si totiž mohou prohlédnout i varnu z roku 1936, kde se Rampušák vyrábí, a pivovarský klenot - sladovnu. Ta je nejmenší v České republice a převažuje v ní ruční práce. To se už prý vidí jen zřídka.

Zdejší slad proto pro jeho kvalitu odebírá několik pivovarů a dokonce i ten v Rychnově nad Kněžnou. Starými časy dýchají v Dobrušce i pivovarské sklepy.

***

* Minipivovary v kraji Domácí výroba piva v Královéhradeckém kraji Běleč nad Orlicí Pivovar a hostinec U Hušků pivovar vyrábí kvasnicový světlý ležák Car, příležitostně i tmavé a medové pivo, pivovar byl založen 1994 Piva z celého světa v Hradci Dětenice Zámecký pivovar v Dětenicích pivovar vyrábí piva podle receptury z 18. století, pivovar byl založen v roce 2003 Dobruška Pivovar v Dobrušce pivovar vyrábí 12° světlý kvasnicový ležák Rampušák, pivovar byl založen v roce 1870 a byl uzavřen roku 1995, znovu byl otevřen v roce 2005 a po požáru je znovu obnovován od roku 2007 Minipivovar Rambousek Hradec Králové Pivovar Rambousek královéhradecký pivovar vyrábí 11,5° světlé pivo Classic, 12° pivo Flieger, 13° kaštanomedový speciál a 16° černé pivo Eliščino Královské, 12° Hradecké bílé (vaří se příležitostně), pivovar byl založen v roce 2002 Domácí recesní pivovar U Antéňáka pivovar vyrábí pivo pod označením Stoják, Jantar, Jonáš, Alvarez a Bard, pivovar byl založen roku 1995 Miletín Pivovar U Bojiště 1866 miletínský pivovar vyrábí pivo 10° Chmelka, 12° prémiové světlé pivo Pytlák a tmavé prémiové pivo Battalion Salve, pivovar byl založen v roce 1996

* Minipivovary v kraji Domácí výroba piva v Královéhradeckém kraji Rychnov nad Kněžnou Pivovar v Rychnově nad Kněžnou rychnovský pivovar vyrábí pivo 10° Rychnovský Zilvar, 11° polotmavý Rychnovský Kaštan, 12° světlý kvasnicový ležák Rychnovská Kněžna, Rychnovský Habrovák (bude se vařit příležitostně), pivovar byl založen v roce 1918, byl obnoven 2008 V sodovkárně vaří pivo Vrchlabí Pivovarská bašta vrchlabský pivovar vyrábí pivo Krkonošský medvěd - světlé výčepní, světlý a tmavý ležák, pivo s příchutí medu či třešní, pivovar byl založen v roce 1995

Autor:

  • PAVEL BEDNÁŘ  (zdroj: iDnes.cz)
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT