Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

AKTUALITY

O rychnovském pivu s jeho
10. 3. 2009
t
Třetí týden lze v Hotelu Havel ochutnat rychnovské kvasnicové pivo. Zájem veřejnosti je tak veliký, že nejoblíbenější ze tří nabízených druhů, a to polotmavá jedenáctka Kaštan, v jednu chvíli i došla.

Žádaný zlatý mok pochází z Městského Podorlického pivovaru s kapacitou 1000 hektolitrů. Společnost byla založena v červnu 2008, přičemž čtvrtinovým společníkem je Rychnov nad Kněžnou, zbývající část vlastní Podorlická sodovkárna, která minipivovar vybudovala.

Hlavním „kuchařem“ rychnovského piva je Vladimír Černohorský, který je poradce v oboru kvasové chemie majitele pivovaru Jana Mikše. „Pro začátek jsme připravili tři druhy kvasnicového piva, které jsou základním nosným sortimentem rychnovského pivovaru. Pro mimořádné události však počítáme i se speciálem s vyšším obsahem alkoholu jako je například třináctka Habrovák,“ uvedl Černohorský.

I v Rychnovském pivovaru vyrábějí pivo na základě klasické technologie. „Vše začíná výběrem surovin, které pocházejí výhradně od nás. Bereme žatecký chmel, nazývaný poloranný červeňák a slad pochází z malé sladovny s velikým podílem ruční práce. Využíváme místní vodu, nikoliv povrchovou, ale z hloubkových studní. Tím se v zásadě lišíme od velikých pivovarů, kde se používají některé náhražky,“ nechal nahlédnout pod pokličku odborník přes pivo.

(zdroj: hradecký deník)

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2025 | Provozováno na RS MAXSOFT