Komentáře článku
Pivní Železnorudsko
DOMÁCÍMěstečko Železná Ruda v sevření okolní krásné přírody, by ještě donedávna z pivního hlediska těžko nějakého pivního fajnšmekra svým fádním západočeským výběrem piva přitáhlo, ale v létě roku 2007 založením pivovárku Belveder vznikl nový zajímavý bod na české pivní mapě, který by bylo škoda neprozkoumat.Přidat komentář Zobrazit článek
Položky označené symbolem * musí být vyplněny, jinak nebude příspěvek zapsán.
Položky označené symbolem * musí být vyplněny, jinak nebude příspěvek zapsán.
Od: Henri
18. 1. 2012 15:08
18. 1. 2012 15:08
Dobrá zpráva, už se těším, až se tam podívám.
Od: tomas
17. 1. 2012 11:12
17. 1. 2012 11:12
Kilometr od Železné Rudy za čárou v Bavorské Rudě je nový pivovárek: http://www.arberkristall.de/braeualm-brauerei.html
Od: Tomáš Semrád
14. 11. 2008 08:41
14. 11. 2008 08:41
I já děkuji Jiřímu za vyčerpávající popis piva Dampf.
Od: Boky
13. 11. 2008 23:10
13. 11. 2008 23:10
Za nejchutnější ležák pokládám Budvar. Ale to neznamená, že bych Holbě a Zubrovi úspěch v soutěži European Beer Star nepřál. Jen chci říct, že psát o tom, že "nejlepší ležáky jsou z Moravy" není až tak pravda. "Fajne" je i ležák z Českých Budějovic -:)
Od: tomas
13. 11. 2008 21:57
13. 11. 2008 21:57
Díky moc za detailní popis. Dampf určitě za ochutnání stojí a lyžařům můžu doporučit hospůdku nahoře na Javoru, kde ho nabízí. Cyklistům, turistům a běžkařům krásnou hájovnu v lesích mezi Rudou a Zieselem jak je popisovaná v článku. Lahvový je tam k mání za cca 2,50 euro.
Od: Jiri.J
13. 11. 2008 17:45
13. 11. 2008 17:45
1. Dampfbierbrauerei Zwiesel. Jedná se o odlišnou technologii výroby než u jeho parního kolegy ve Spojených státech. Recept na toto pivo pochází z 19 soletí, tedy z dob, kdy byla pšenice a chmel velmi drahým artiklem, tehdejší sládek Wolfgang Pffefer se rozhodl uvařit pivo méně chmelené a vařené z levnějšího ječného sladu. A jak vidět jeho receptura přečkala šťastně celé století. Zwieselské Dampfbier (12% plato,5% alc.)se vyrábí ze čtyř druhů ječného sladu, trojitým dekokčním systémem a chmelí se Hersbruckem a Tettnangem. Kvasí za vysokých teplot (18-20 C), zde však s kvasnicemi pro svrchní kvašení a dlouho leží za velice nízkých teplot kolem 0 C - což je pro svrchně kvašené pivo netypické.
Při kvašení na spilce se na dece nahromadí větší množství CO 2 a čas od času zasyčí jako pára- tak se zrodil i název parní pivo.
Jeho barva je lehce hnědá, zvláštní vůně připomíná lehkou hnilobnost dřeva, v chuti dřevitá kouřovost s nádechem zeleného jablka v doznívání. Je velice živé a osvěžující, zejména pak v letních měsících,kdy se jím můžete občerstvit např. po celodenní túře v pěkném okolí Velkého Javoru (Gross Arber -1456 m.n.m ) u jezera Arbersee nebo jen tak na skok odbočit z cyklistického výletu po Šumavě. Pivo se stáčí do lahví s keramickým uzávěrem a je běžně k dostání ve všech obchodech v okolí Bavorské Rudy hned za hranicí. V točené podobě se jeho chuťové vlastnosti ještě zvýrazní zejména pak když je nabízeno ve zvláštních sklenicích s tenkého skla na krátké stopce. Nejlepší je v pivovarském výčepu přes silnici naproti pivovaru, ale točí se také v některých restauracích blízkého pohraničí.
Při kvašení na spilce se na dece nahromadí větší množství CO 2 a čas od času zasyčí jako pára- tak se zrodil i název parní pivo.
Jeho barva je lehce hnědá, zvláštní vůně připomíná lehkou hnilobnost dřeva, v chuti dřevitá kouřovost s nádechem zeleného jablka v doznívání. Je velice živé a osvěžující, zejména pak v letních měsících,kdy se jím můžete občerstvit např. po celodenní túře v pěkném okolí Velkého Javoru (Gross Arber -1456 m.n.m ) u jezera Arbersee nebo jen tak na skok odbočit z cyklistického výletu po Šumavě. Pivo se stáčí do lahví s keramickým uzávěrem a je běžně k dostání ve všech obchodech v okolí Bavorské Rudy hned za hranicí. V točené podobě se jeho chuťové vlastnosti ještě zvýrazní zejména pak když je nabízeno ve zvláštních sklenicích s tenkého skla na krátké stopce. Nejlepší je v pivovarském výčepu přes silnici naproti pivovaru, ale točí se také v některých restauracích blízkého pohraničí.
Od: Jiří Kaňa
12. 11. 2008 16:07
12. 11. 2008 16:07
Tak nějak, Weisse mě taky docela zklamalo. Tmavá pšenice byla lepší. Docela jsem si pochutnal na Hell a Exportu.
Nevím jak dnes, ale ještě nedávno mívali jejich Weisse na Špičáku ve SPARu. Za 25 Kč, čili výrazně dráž než v B. Eisensteinu.
Nevím jak dnes, ale ještě nedávno mívali jejich Weisse na Špičáku ve SPARu. Za 25 Kč, čili výrazně dráž než v B. Eisensteinu.
Od: tomas
12. 11. 2008 10:58
12. 11. 2008 10:58
Tak na Zwiesel určitě někdy v budoucnu ještě dojde. Pivovar tam nabízí i každej pátek prohlídky, mají tam i malý pivní muzeum a je to kousek za hranicema.
Od: tomas
12. 11. 2008 10:54
12. 11. 2008 10:54
U Toho pšeničnýho bych to tipoval spíš na chybu na etiketě, i když možný je všechno. Mně tenkrát jejich weissbier moc nenadchnul.Dobrej je ten Dampf nebo nefiltr. Zwickl.
Od: Tomáš Semrád
11. 11. 2008 20:23
11. 11. 2008 20:23
Díky za info, pánové. Zajímavé, a podnětné. I když zcela ne uzavřené:-). Třeba máš nyní Tome téma na článek přímo o Dampfbieru. Každopádně se můžeš vydat na průzkum místa činu. A třeba něco zajímavého o tom sepsat. Mě by to určitě zajímalo!
Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek uživatele, který v diskusi použije vulgární slova a společensky neúnosné výrazy.© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT