Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Špaldové pivo

ZAJÍMAVOSTI
4. 1. 2009 16:00 autor: tomas
Čtenářů: 17611 | Fotogalerie
Komentáře: 11
Klasickou obilovinou určenou k výrobě sladu, respektive piva je samozřejmě ječmen, případně pšenice. Na západ od našich hranic se ve velmi omezené míře užívá ale i žito či oves a alternativní obilovinou, která se hlavně v posledních letech dostává na řadu, je i špalda.

Špalda, tvrdá jádrová divoká pšenice, patří k nejstarším původním obilovinám pěstovaným na zemi. Známé bylo její pěstování už v době bronzové, převážně starými germánskými kmeny na území dnešního německého Baden-Würtemberska a německy mluvící části Švýcarska.

Nenáročnou plodinu navyklou i na chudé suché půdy, postupem doby takřka plně nahradila dnešní klasická moderní pšenice. V německu stálo u ukončení pěstování špaldy koncem 30.let 20. století za Třetí říše přímo direktivní nařízení nacistické vlády o zákazu pěstování těchto méně výnosných plodin a tak samotná špalda s vysokým obsahem bílkovin (až 17%) a minerálních látek, dostává pomalu širší prostor hlavně u zastánců zdravého životního stylu až v posledních dvou desetiletích.

Špalda, typická jihoněmecká plodina, je sama o sobě ideální k přípravě těsta, pro vysoký obsah bílkovin už o poznání méně k výrobě piva. Přesto koncem 20.století začínají sládkové v několika málo pivovarech se špaldou experimentovat a oprašují polozapomenuté receptury, i přes přezíravý pohled sládků z konkurenčních pivovarů. V současnosti už Dinkelbier patří i přes velmi omezené množství (např. v Bavorsku je celkový roční podíl výroby špaldového piva cca 10000 hl z celkových mnoha a mnoha milionů hektolitrů) k stabilně vařeným pivním specialitám.

Ve Švýcarsku se vařením špaldového piva zabývá například pivovar Rosengarten (http://www.dinkelbier.ch), ale pro nás čechy je mnohem dostupnější hlavně bavorská produkce.

Pivovar v hornofalckém Riedenburgu (http://www.riedenburger.de) se zaměřuje převážně na vaření bio piva z ekologicky pěstovaných surovin a velký prostor dostává pochopitelně právě i špalda. Špaldové pivo Dinkelbier (pozor na záměnu s klasickým tmavým pivem Dunkelbier) a i jeho nealkoholická verze je k dostání i v některých českých obchodech zaměřených na bio produkty. V podobném typu obchodu, je k dostání i špaldové pivo z pivovaru Lamms v Neumarktu (http://www.biorganic.cz/biopotraviny/bio-pivo/dinkel-spaldove-biopivo-0,33l). Asi jediným pivovarem zaměřeným plně na výrobu špaldového piva je menší rodinný pivovar Apostel (http://www.apostelbraeu.de) z Hauzenbergu v Bavorském lese nedaleko českých hranic, kde počátek výroby Dinkelbieru sahá do roku 1990, kdy majitel pivovaru toto pivo začal vařit i přes počáteční velkou nedůvěru okolních kolegů sládků. Toto pivo v české obchodní síti zatím chybí, ale je k dostání vcelku běžně i v některých příhraničních německých obchodech.

Jedná se o osvěžující svrchně kvašené světlé pivo (4,8% alkoholu) s vysokou pěnivostí, podobné klasickému pšeničnému pivu. Oproti klasickému pšeničnému pivu, je v chuti namísto dominující typické ovocnosti přítomná spíše lehká slámovost. O kvalitě piva svědčí koneckonců i několik cen z prestižní soutěže Beer world cup. Špaldové pivo obsahuje vedle ječného sladu vždy maximálně 50% sladu špaldového, mladé pivo má po uvaření tvrdou a suchou chuť a tak se potřebného změkčení chuti dociluje několikaměsíčním ležením a dozráváním piva v ležáckých sklepích za teplot kolem bodu mrazu.

Špaldové pivo asi i vzhledem k náročnější výrobě, nikdy nedosáhne popularity a objemu klasických pšeničných piv. Svoje malé, ale pevné místo v pivní nabídce našich sousedů má a za pozornost určitě stojí.

Fotogalerie:

špaldové pivo
#1 - špaldové pivo

Original Dinkelbier z Hauzenbergu
#2 - Original Dinkelbier z Hauzenbergu

Komentáře: 11      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAJÍMAVOSTI:
Zářijová degustace

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.0
Hlasů: 8316

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT