Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Na bavorské univerzitní půdě.

ZAHRANIČNÍ
24. 1. 2009 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 11707 | Fotogalerie
Komentáře: 18
Na bavorskou univerzitní půdu jsem nezamířil za vzděláním, ale se vzděláním ta cesta přeci jen něco společného měla a to konkrétně se vzděláváním v poznávaní dobrého piva.

Město Freising (kde jsou dohromady 4 pivovary), nacházející se cca 30 km severně od Mnichova, respektive jeho místní část Weihenstephan totiž není sídlem jen zemědělské a technické university (založené 1852, respektive 1930), ale především i známé "mnichovské" pivovarské vysoké školy. Areál původního benediktinského ženského kláštera tak slouží od poloviny 19. století vzdělávání, ale mně zajímal především sousední bavorský státní, původně klášterní pivovar (ve státním vlastnictví je od roku 1803) Weihenstephan, který je se svým založením v roce 1040 zároveň nejstarším činným pivovarem na světě.

Dnešní moderní pivovar s ročním výstavem cca 220000 hektolitrů piva patří v rámci bavorských měřítek už k těm větším podnikům a jeho piva jsou v okolí i v Mnichově poměrně dobře dostupná.

Při touze okusit a koupit něco z místní a poměrně rozsáhlé produkce piva (celkem 12 druhů), není tedy nutné jezdit přímo do pivovaru, přesto ale především díky místní pivovarské hospodě a hlavně opravdu pěkné pivní zahradě stojí za to zajet si na tamní pivo přímo do stínu pivovarského komína.

Výletu z Mnichova do Weihenstephanu, ale předcházela cesta stejnou linkou městské železnice S-1 na opačný, jižní okraj města, konkrétně do Ayingu. Původní plán byl navštívit místní pivovar, kde každou sobotu v 10 hodin nabízí prohlídky pro veřejnost. Prohlídku pivovaru jsem nakonec bohužel nestihnul a tak jsem si jen prošel pěknou vísku na okraji rozsáhlých borových a smíšených lesů, které obtáčejí celý jih města. Malebná vesnice s typickou cibulovitou bání místního kostela, který je zobrazen i na etiketách místního piva, je známá právě hlavně díky pivovaru. Středostavovský rodinný pivovar založený v roce 1878 s výstavem cca 140000 hl. vaří celkem 13 druhů oceňovaného piva (bavorská klasika typu helles, pils, weisse, až po např. speciální sezónní tmavý doppelbock Celebrator), je činný i v exportu (hlavně např. USA a Itálie) a hlavním odbytištěm je právě Mnichov, kde jsou místní piva dostupná v celé řadě restaurací.

Přímo na malebné návsi stojí starobylá budova pivovarského hotelu, pivovarské restaurace se zahrádkou a starého pivovaru. V roce 1999 byl otevřen nový moderní pivovar na okraji obce, který ve své "šalandě na varně" pořádá i různé kulturní programy či pivní akademie.

Prohlídku pivovaru jsem tedy nestihnul a tak je Aying místem kam určitě v budoucnu ještě zamířím. Protentokrát jsem tedy pořídil něco fotek, nějaké to místní lahvové pivo a v restauraci s opravdu milou letní zahradou, kde se právě otevíralo, jsem okusil jen místní velmi dobrý helles bier.

O Ayingu a místních pivech tedy více někdy v budoucnu a zpátky na sever do Weihenstephanu.

Pivovar obklopený parkem se nachází cca 1 km od nádraží na jediném zalesněném pahorku v okolní sáhodlouhé rovině.

Součástí pivovaru je samozřejmě i pivovarská pěkná, dřevem obložená hospoda a hlavně opravdu půvabná, stromy stíněná letní zahrada, kde je v letním výčepu k dispozici takřka celý sortiment piva za místně obvyklé ceny (0,3l za 2,30 - 2,40 euro a 0,5l za 2,80 - 2,90 euro). Mimo několika lehčích piv především pak nefiltrovaný pils, světlé-helles, tradiční tmavé-dunkel, pšeničné-weisse i dunkel weisse. V nabídce je dál i sezonní silný 18% doppelbock Korbinian (pojmenovaný podle zakladatele kláštera),13% světlý festbier a 16% weizenbock. Já v pěkném májovém dni ocenil především opravdu dobré osvěžující pšeničné pivo, tmavé pšeničné poté chutí rozhodně nezaostalo a na závěr nezklamal rozhodně ani klasický světlý helles bier.

Weihenstephan stojí za návštěvu hlavně v létě, protože okolní park a hlavně pivní zahrada je parádní příjemnou a klidnou oázou mimo ruch nedalekého velkoměsta a proto výlet z Mnichova na konečnou S-bahnu 1, nelze než doporučit. Pivovarská restaurace je otevřena denně od 10 hodin, letní zahrada potom od května do konce září.

 

http://www.weihenstephaner.de

http://www.ayinger.de/

Fotogalerie:

pivovarský hotel v Ayingu
#1 - pivovarský hotel v Ayingu

starý pivovar
#2 - starý pivovar

zdobený štít
#3 - zdobený štít

pivovarská hospoda se zahrádkou v Ayingu
#4 - pivovarská hospoda se zahrádkou v Ayingu

pivovarská hospoda
#5 - pivovarská hospoda

pivovar v Ayingu
#6 - pivovar v Ayingu

varna a sladové silo
#7 - varna a sladové silo

pivovar Aying
#8 - pivovar Aying

Hofbräuhaus Freising
#9 - Hofbräuhaus Freising

pivovarská hospoda ve Weihenstephanu
#10 - pivovarská hospoda ve Weihenstephanu

pivní zahrada
#11 - pivní zahrada

pivní zahrada
#12 - pivní zahrada

výčep na zahradě
#13 - výčep na zahradě

helles bier
#14 - helles bier

hospodský štít
#15 - hospodský štít

pivovar Weihenstephan
#16 - pivovar Weihenstephan

pivovarská hospoda a zahrada
#17 - pivovarská hospoda a zahrada

pivovar Weihenstephan
#18 - pivovar Weihenstephan

pivovarský park
#19 - pivovarský park

Komentáře: 18      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAHRANIČNÍ:
Pivní Rudohoří

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.2
Hlasů: 4437

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT