Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Komentáře článku

Francké Švýcarsko

ZAHRANIČNÍ
18. 2. 2009 22:11 autor: tomas
Čtenářů: 15913 | Fotogalerie
Komentáře: 5
Ne, nebude řeč o cestě za pivem do země helvétského kříže pod štíty velehor. Na to pravé Švýcarsko určitě také někdy dojde, ale tentokrát bude řeč o kraji vzdáleném jen asi 60 kilometrů západně od českých hranic.


Přidat komentář     Zobrazit článek
Položky označené symbolem * musí být vyplněny, jinak nebude příspěvek zapsán.
Jméno*  
Text*
Kód z obrázku:*Security Image
Od: Jiri.J.
27. 2. 2009 18:44
Rovněž souhlasím, atmosféra ve Franken je úžasná a je třeba ji nasávat všemi póry těla. Laťka v kvalitě piva je nastavena velmi vysoko a mezi jednotlivými pivovary panuje v tomto směru nejsou výrazné odchylky. Spíše je to o tom, na jaký styl piva máte chuť nebo, kde chcete momentálně, dle psychického rozpoležení posedět. Zda v prosté pivnici, jež je součástí venkouvské statku, u kachlových kamen v honosném sále, v zahradní pivnici pod kaštanem...atd. Pivo a jídlo je tu u na naše poměry více než přijatelné. 0,5l za 1,70 Teuro:-). Bohatý oběd za 6- 10. Takže se našinec nemusí nikterak uskromňovat a bez starostí o svoji kapsu jíst a pít do syta. Franky si v sobě zachovávají atmosféru přelomu 19./ 20. století. Romantika, absence hektičnosti, klid, Landswirtschaft jako z kýčovité krajinomalby. Je tam fakt krásně a pio, to je naprosto skvělé, kuchyně ovšem taky. Jeďte do Franků, dokud je ča!!!
Od: Petr Žalio
26. 2. 2009 21:33
Souhlas, také nasáváme atmošku, pivní kulturu a vůbec vše s tím spojené. Zejména pak letní pivní Kellery s výhledy na okolní krajinu jsou okouzlující. Člověk má všude ve Francích takový zvláštní, strašně příjemný pocit toho nejlepšího psychického i fyzického rozpoložení, který jsem nikde jinde necítil. Jakýsi ráj na zemi. A nejde jen o to pivko :) I když to vše ještě umocní. Paušálně to samozřejmě neplatí, některé pivovary nabízí i horší kvalitu, ale o těch oblastech to obecně platí.Co se týče speciálů, tento kraj nabízí spíše tradiční domácké vynikající piva - keller, land, undespundetes, jak píšete, občas Pils, Rauch, Märzen, Hell, Weiss a na svátky různé typy Bocků, takže ani nemá cenu speciály vyhledávat a spíš porovnávat jak kdo umí tradiční pivka.I když poslední dobou některé pivovárky začínají vařit netradiční rarity - Schwarz Keller bier,Rauch Schwarzbier, svrchně kvašený Rauch či mix Weiss/Abbey.
Ale s těmi lahváči máme opravdu velmi špatné zkušenosti. Neustále porovnáváme-již X let a opravdu max. 3 dny po stočení je pivo ještě jakžtakž pitelné, pak den za dnem rychle ztrácí kvalitu.
Od: tomas
24. 2. 2009 08:05
No já bych to rozhodně takhle nezevšeobecňoval. Jasně, že na nějakou půlroční trvanlivost u lahvovýho piva z malýho pivovaru tam člověk nenarazí (proč taky?), ale nepitelná a max. 3 dny po stočení?? Měl jsem v lahvých docela hodně různejch Land, Keller, Zwickl nefiltrovanejch piv a až na vyjímky vše OK. A co se týká oblasti, tak souhlasím, že blíž k Bamberku jsou i některý lepší pivovary, ale rozhodně to neplatí paušálně jen podle tý který oblasti. Navíc nevím jak to máte Vy, ale já třeba když někam takhle jedu, tak nasávám spíš atmosféru, jejich pivní kulturu a celkem se po cestě spokojím s tamním pivním standardem, kterej je pro běžný pití myslím naprosto dostačující. Nemusím za každou cenu pokaždý vyhledávat jenom ty největší pivní speciály.
Od: Petr Žalio
23. 2. 2009 22:16
Jen bych chtěl varovat-lahvová piva z těchto malých selských pivovárků jsou téměř nepitelná, jední se totiž o druhy piv, které by do lahví vůbec přihít neměli. Pokud už je nezbytnost, tak vypít cc do 3 dní po stočení. Jsou nepsterizovaná a pivovary používají většinou zastaralé stáčírny atd. No a na průser v podobě lahvové je zaděláno. Pokud navštívíte tento pivní ráj, doporučuji pouze piva v sudové podobě (nejlépe pak s dřevěných sudů). Na rozdíl od lahvových jsou fantastická!
No a co se týče franckého švýcarska, krajina je nádherná, ale místní pivovary zdaleka nedosahují kvality ostatních franckých pivovárků. Nejlepší pivní oblastí Franků je část o pár km dál. Tzn: v těsném okolí Bambergu, dále na sever od Bambergu (oblast mezi Bambergem a Coburgem) a jižně od Bambergu(mezi Bambergem a Nürnbergem).
Dohromady je zde cc 330 pivovarů, většina z nich vaří výtečná piva.
Od: Roman Holoubek
19. 2. 2009 08:35
Tomu říkám skutečně lákavá pozvánka. Díky za přiblížení regionu nejen se zajímavým pivem.
Stránky : 1
Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek uživatele, který v diskusi použije vulgární slova a společensky neúnosné výrazy.
  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT