Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Kavárna Na Šumavě

DOMÁCÍ
2. 2. 2010 21:24 autor: tomas
Čtenářů: 9455 | Fotogalerie
Komentáře: 3
Ne, nebude tentokrát řeč o cestě do hlubokých hraničních hvozdů, ale o příjemném místě v Praze, které se v poslední době čím dál víc profiluje jako zajímavé místo pivní.


Řeč je o malé a útulné kavárně Na Šumavě, příznačně se nacházející v Šumavské ulici na pražských Vinohradech.

Kapacitou cca 30 míst jde o malý podnik, ale svým zaměřením rozhodně vyčnívá z průměru, protože nejde jen o běžnou kavárnu (v poslední době spíše hospůdku), ale nabízí se zde i rozličné rukodělné výrobky a pochutiny ze Šumavy. Jde zároveň o jediné pražské oficiální prodejní místo originálních produktů Šumava a i infocentrum nabízející různé turistické prospekty z regionu. V nabídce tak mimo jiné nechybí např. ovocná šumavské vína, bylinný likér z Moldavy, zelňáky a lahvové pivo hlavně z poměrně velkého počtu pivovárků bavorské Šumavy a i to málo z oáz přetrvávající pivní pouště české strany pohoří, kam  geograficky patří Železnorudský Belveder nebo kam lze zařadit s přimhouřením oka i  strakonický pivovar, který se některými pivy k Šumavě hlásí.

Na čepu je tak už stabilně polotmavý Klostermann a světlý Král Šumavy za na danou lokalitu velmi příznivé ceny a aktuálně se rozjíždí projekt, který je realizován provozovatelem kavárny a ochotným, sympatickým panem vrchním Janem Egnerem v jedné osobě za pomoci dvorního pivního dodavatele Venci Fialy a jeho Pivních cest.

Během celého roku budou vždy 1 až 2x do měsíce pátky a soboty ve znamení jednoho šumavského pivovaru, přičemž by měli být představeny postupně piva snad ze všech šumavských pivovarů a pivovárků české a hlavně pivně pestřejší bavorské strany.

Nedávný, lednový úvodní díl patřil pivům z železnorudského pivovárku Belveder a sobotní odpoledne zavítal na kus řeči i sám majitel pan Strnad, který ten den představil a čepoval svá piva i na sběratelské pivní burze.

František Strnad je horalem už od pohledu, patriotem a také rozeným vypravěčem, který by mohl o své Šumavě vyprávět celé hodiny. Komorní dvouhodinka tak patřila jeho vyprávění o šumavském pivovarnictví dříve i dnes, okolnostem vzniku pivovárku i dalších plánech na Belvederu (naposledy např. realizace větší 6 hl varny a prodej té původní do pražské hospody U dvou koček), panstvu z národního parku Šumava, které jde totalitními zákazy proti lidem a vytváří mrtvý les i o mnohém dalším, zpestřeném harmonikou a ochutnávkou pivní produkce z PET lahví a velmi dobrého železnorudského tmavého piva čepovaného, které bylo už na několika pivních soutěžích vysoce ohodnoceno rozhodně právem. Světlý 12% ležák a i světlé medové pivo (z poctivého medu, který ve výsledku chuťově nijak výrazně nevyčníval) z lahve nebylo špatné, ale po několikeré osobní zkušenosti musím konstatovat, že v čepované podobě přímo u zdroje to byla vloni v létě a i dřívějších tamních zastaveních mnohem lepší a lahodnější "káva".

Uplynul týden a přišel čas druhého komponovaného večera, tentokrát věnovaný pivovaru Falter z příhraničního města Regen.

Na čepu se postupně vystřídal slušný weissebier s pitelným světlým ležákem, který patří k typickému představiteli sladového piva helles. V lahvové podobě byl k mání i pils, který nakonec kolega přísedící označil mezi mnoha vzorky jako nejslabší a i lehce jantarově zabarvený, speciální vánoční festbier, který mi zachutnal z piv od Faltera asi nejvíc. Během večera došlo i na velkou část nabízených lahvových vzorků bavorské šumavské produkce, vesměs solidního pitelného standardu (např. pils od Dampf brauerei Zwiesel, weissebier od Falter bräu a Schlossbräu z Drachsenriedu a další) ze kterého nadprůměrně vyčníval například výrazný a pikantní, speciální ležák Amber ze Zwieslu nebo tmavé i světlé pšeničné pivo značky Ettl z Teisnachu.

Koncem února je na programu další akce věnovaná pivovaru Dampf ze Zwieslu, který má taktéž co nabídnout a kterou by prý měli svou návštěvou poctít i samotní majitelé pivovaru.

Dříve nenápadná kavárna se tak začíná čím dál více profilovat jako zajímavý pivní klubík, který přináší něco nového a tudíž si pozornost rozhodně zaslouží.

Více informací a aktualit na: http://www.kavarnanasumave.cz/

Fotogalerie:

posezení s panem Strnadem
#1 - posezení s panem Strnadem

z železnorudského Belvederu
#2 - z železnorudského Belvederu

tmavý Belveder
#3 - tmavý Belveder

zimní pivo z Regenu
#4 - zimní pivo z Regenu

šumavské lahvové vzorky
#5 - šumavské lahvové vzorky

s Falterem v popředí
#6 - s Falterem v popředí

speciálek ze Zwieslu
#7 - speciálek ze Zwieslu

pšenice z Teisnachu
#8 - pšenice z Teisnachu

Komentáře: 3      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie DOMÁCÍ:
Podzimní sklizeň

Příbuzné odkazy
Více z kategorie DOMÁCÍ
Hodnocení článku
Průměrné skóre: 0.1
Hlasů: 3938

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2024 | Provozováno na RS MAXSOFT