Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

Detail článku

Kamenné pivo

ZAJÍMAVOSTI
11. 8. 2010 21:28 autor: tomas
Čtenářů: 6043 | Fotogalerie
Komentáře: 4
Ačkoli je v současné době kladen hlavně u velkých pivovarských koncernů důraz na ekonomiku pivovarské výroby, tak se zároveň nedá předhlédnout (konkrétně tedy u našich západních sousedů) trend oprašování starých, často už skoro zapomenutých metod vaření piva, kde ekonomika výroby nehraje rozhodně hlavní roli.

Po úspěšném oživení vaření speciálního pšeničného piva Gose v Lipsku nebo špaldového piva, se oživila tradice jedné z nejstarších metod vaření piva a to pomocí horkých kamenů.

Typ piva nazvaný příznačně Steinbier (kamenné pivo) je aktuálně vařen ve francké vesnici Altenkunstadt, konkrétně v pivovaru Leikeim, jež je tak v současné době asi jediným pivovarem, který tento prastarý způsob výroby piva komerčně provozuje.

Historie této metody vaření piva sahá do dávné minulosti, kdy se v řemeslných pivovárcích převážně v alpských oblastech používaly k vaření piva dřevěné varné nádoby a protože se nemohly logicky ohřívat zvenčí, používaly se k vaření mladiny horké žulové kameny, rožhavené za pomoci bukového dříví na 800-1000 stupňů celsia a ponořované do varných kotlů.

Prakticky stejný postup se u vaření tohoto typu piva užívá ve výše uvedeném pivovaru i dnes, kdy se ve speciálně vyrobené peci nažhaví žulové kostky na cca 800 stupňů a v ocelové kleci se ponoří speciálním otvorem do kotle na varně. Nastalým teplotním šokem se mladina uvede do varu a karamelizují se cukry obsažené ve sladu. Kameny obalené karamelovým povlakem se následně ještě dávají na dno ležáckých tanků, kde rozpuštěný karamel zajistí ještě druhotné kvašení a dodá pivu výslednou specifickou chuť.

Tato metoda vaření piva užíváná ještě začátkem 20. století v několika malých ručních pivovarech v okolí Salzburku byla poté na dlouhou dobu pozapomenuta, až ji v osmdesátých letech oživili v pivovaru Rauchenfels v bavorském městě Neustadt u Coburku při hranici s tehdejší NDR. V tomto pivovaru natočil o této specifické pivní tradici svou reportáž i pivní znalec Michael Jackson pro svůj televizní pořad Beer hunter.

Tento pivovar bohužel zavřela v 90. letech velkopivovarská konkurence a tak je pivovar Leikeim v současnosti jediným průkopníkem této medody a za svůj Steinbier už stihl obdržet hlavní cenu Pivo roku 2010, od největší německé organizace spotřebitelů, kde se měsíc co měsíc hodnotí pivní speciály v konkurenčním prostředí cca 1300 německých pivovarů.

Jedná se o lehce mahagonově zbarvené pivo s obsahem 5,5 % alc. dodávané na trh v nefiltrované podobě a v patentních lahvích. Spodně kvašený a lehce chmelený sladový ležák se suše karamelovou příchutí je v lahvové podobě dostupný v nápojových obchodech v širokém okolí kolem pivovaru, který už je na místní poměry větším a modernějším podnikem s relativně rozsáhlou distribucí.

Ač se v okolní konkurenci franckých pivovarů najdou určitě větší pivní laskominky, pořád je Steinbier velmi dobrým pivem specifické chuti, které si zaslouží pozornost, stejně jako si mezi znalci piva trochu přehlížený pivovar zaslouží uznání za to, že i v době honby za co nejnižšími výrobními náklady uvedl opět v život polozapomenutý a originální typ piva, jehož postup vaření rozhodně nepatří k těm nejjednodušším a nejlacinějším.

 

Stránky pivovaru vyrábějícího Steinbier

http://www.leikeim.de/bote_artikel.php?id=48

 Američtí domovarníci vaří kamenné pivo

http://www.youtube.com/watch?v=x-hy8Lfid0k&feature=related

Vaření piva pomocí horkých kamenů v 80.letech 20.století v dnes již zrušeném franckém pivovaru v reportáži Michaela Jacksona

http://www.youtube.com/watch?v=pCqPSoTMcV4&feature=related

Fotogalerie:

Stein bier
#1 - Stein bier

aneb kamenné pivo
#2 - aneb kamenné pivo

Komentáře: 4      Zobrazit/Přidat

Informace k článku

Nejčtenější článek kategorie ZAJÍMAVOSTI:
Pivní videa

Hodnocení článku
Průměrné skóre: 2.3
Hlasů: 2516

Kliknutím na zvolený počet hvězdiček hodnotíte článek. Dobrý článek = více hvězdiček a naopak.

1

2

3

4

5

  skenovat0001_1

© Pivní Obzor 2007 - 2017 | Provozováno na RS MAXSOFT