DOMÁCÍ
21. 5. 2009 22:43 autor: tomas
Čtenářů: 11975 | Fotogalerie
Komentáře: 0 Často mě tam mnozí posílali a tak jsem se tam tedy opět po letech vydal. Kam? Do Prčic! Ne tedy v rámci známého pochodu, který je na můj vkus až příliš masovou akcí, ale jen tak v klidu běžného sobotního odpoledne.
ZAHRANIČNÍ
14. 5. 2009 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 10871 | Fotogalerie
Komentáře: 8 Druhý den pivního putování Bamberkem pro mne začal až v pravé poledne, kdy byla předem domluvená prohlídka pivovaru Kloster.
ZAHRANIČNÍ
12. 5. 2009 21:41 autor: tomas
Čtenářů: 11398 | Fotogalerie
Komentáře: 14 Máj je lásky čas, lásky k pivu dvojnásob a pokud je prodloužený víkend jak už je začátkem května dobrým zvykem, je také ideální dobou pro návštěvu našich západních sousedů, průzkumu tamních pivovarů, příjemných hospod a pivních zahrad.
ZAHRANIČNÍ
6. 5. 2009 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 11394 | Fotogalerie
Komentáře: 0 To že byl typ piva Pils poprvé uvařen v Plzni je samozřejmě notoricky známo i těm, kteří mají pivo na nejspodnějších příčkách hodnotového žebříčku. Mezi pivně informovanými je i dostatečně známý příběh bavoráka Josefa Grolla, který v Plzni poprvé toto pivo uvařil.
DOMÁCÍ
5. 5. 2009 00:00 autor: tomas
Čtenářů: 13918 | Fotogalerie
Komentáře: 3 To si takhle jednoho slunečného dne pomalu končícího léta vzala moje soudnost a uvážlivost chvíli volna a zvítězila odvážná touha navštívit nejvýše položenou českou restauraci.
HISTORIE Útlá publikace Milana Krejčího - U Fleků od věků do věků, vydaná národním podnikem RAJ v roce 1983 pojednává nejen o historii onoho pivovaru, ale hlavně nahlíží na atmosféru starých dob éry 19.století po 1.republiku, přibližuje běžný, každodenní hospodský život a panoptikum různých postaviček tohoto či jiných podobných staropražských pivovarů té doby.
DOMÁCÍ
27. 4. 2009 22:42 autor: tomas
Čtenářů: 10841 | Fotogalerie
Komentáře: 2 V oblasti Vysočiny, respektive přilehlých Železných hor, je místní patriotismus přece jen o poznání silnější než třeba ve vykořeněných západních a severních čechách a tak se i činných pivovarů v celé oblasti zachoval do dneška větší počet.
DOMÁCÍ
21. 4. 2009 06:00 autor: tomas
Čtenářů: 12146 | Fotogalerie
Komentáře: 12 Pivovar s restaurací U Fleků se stal v porevolučních letech díky své unikátnosti jakožto jediný přeživší malý staropražský pivovar chtě nechtě turistickou atrakcí prvního řádu kam především i díky vysokým cenám zavítá český pivař spíš náhodou a do tamní restaurace se chodit odnaučil, narodíl od minulosti, kdy byla restaurace každodenním útočištěm okolních štamgastů, studentů, umělecké bohémy či obchodníků.
ZAHRANIČNÍ
15. 4. 2009 23:06 autor: tomas
Čtenářů: 12987 | Fotogalerie
Komentáře: 5 O poklidném příhraničním bavorském Horním Falci už tady několikrát řeč byla, ale zajímavých pivovarských míst se v dané oblasti nabízí bezpočet a tak se i tentokrát vedle znovu navštívených míst jednalo o průzkum míst dosud neprobádaných.
DOMÁCÍ
6. 4. 2009 23:52 autor: tomas
Čtenářů: 11495 | Fotogalerie
Komentáře: 2 O bavorském Franckém Švýcarsku už na těchto stránkách jednou řeč byla, ale i my češi máme svoje Švýcarsko a já osobně ho mám hodně rád.
DOMÁCÍ Už ani ta světová krize není co bývala. Zatímco koncem 30.let 20.století, kdy byla hospodářská krize na vrcholu, pivovarů mnoho zaniklo, dnes i přes momentální období ekonomické recese pivovary a pivovárky vznikají a Česká republika není vyjímkou.
DOMÁCÍ
28. 3. 2009 23:02 autor: tomas
Čtenářů: 8795 | Fotogalerie
Komentáře: 4 Měl jsem cestu na Vysočinu, volné odpoledne a tak jsem se po krátké úvaze rozhodl zajet po delší době na pivo pod most.
HISTORIE Dva články převzaté z Pivovarského obzoru (rok 1936) ukazují, že v době hospodářské krize a nelítostné pivovarské konkurence z dané situace těžili hlavně hostinští a přicházeli s mnohdy až přehnanými požadavky.
DOMÁCÍ
20. 3. 2009 00:10 autor: tomas
Čtenářů: 9205 | Fotogalerie
Komentáře: 3 V normalizované současnosti se už pivovary většinou nezavírají násilným stylem ze dne na den jako tomu bylo v mnoha případech v divočejších 90.letech (v Chebu nebo Vratislavicích by mohli vyprávět), ale vše probíhá pomalým a postupným útlumem daného provozu až k samému konci.
HISTORIE
15. 3. 2009 18:31 autor: tomas
Čtenářů: 23884 | Fotogalerie
Komentáře: 1 Často je řeč o klasické a tradiční české hospodě, ale jak vlastně taková česká hospoda dříve vypadala?